Blog | Hoe om te gaan met 'een afwijzing'?

Blog | Hoe om te gaan met 'een afwijzing'?

Een afwijzing, zowel door een vriend of vriendin of voor een baan, kan pijnlijk zijn voor mensen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om initiatief te nemen of om mensen te vragen om dingen te gaan doen. Ook kan het voor mannen of vrouwen lastig zijn om een potentiële partner te benaderen of is er angst om op date te gaan.

Het grootste probleem is dat we de afwijzing, zoals we het noemen in de volksmond, te serieus nemen en te groot maken. Hier kunnen we niks aan doen, maar we hebben handvaten nodig om dit te relativeren. Ten eerste moeten we ons ervan bewust zijn dat een afweermechanisme in werking zal treden als we worden afgewezen. Het is belangrijk dat we deze kunnen observeren en herkennen bij onszelf, anders verzuip je in de emotie.

Daarnaast is het van belang dat we beseffen dat als emoties te groot worden voor ons, we overspoeld worden door gevoelens uit de kindertijd. Oftewel, als jij zo boos of zo teleurgesteld bent of zo verdrietig, dan ben je geraakt door iets wat van vroeger al pijn heeft gedaan. Dit wordt dan nog een keer aangeraakt en doet daarom extra pijn. Hier goed besef van hebben, kan de kracht van emotie verlagen.

Als derde wil ik graag in dit stukje een aantal zinnen formulieren die kunnen helpen bij het accepteren van 'een afwijzing'. De afwijzing staat tussen haakjes soms, omdat het in feite alleen een afwijzing van ons zelf is. Mijn coach zei altijd: 'Je kunt alleen jezelf afwijzen'. Oftewel, je staat toe dat anderen je kunnen afwijzen. Onderstaande zinnen kunnen helpen om de afwijzing te accepteren.

- Het is maar de vraag hoeveel mensen van je weten. Weten ze wel alles van je om een oordeel over je te vellen?

- In het geval van een liefdesafwijzing, misschien leek jij nog genoeg op zijn of haar vader of moeder? Men gaat er in de psychologie vanuit dat je onbewust een kopie van je ouders zoekt. Dus een man zoekt een kopie van zijn moeder in een heteroseksuele voorkeur en vice versa.

- Het is statistisch onmogelijk om op basis van één afwijzing een oordeel te vellen over jou. Hoeveel mensen moeten je afwijzingen wil het een significante groep zijn die jou kan beoordelen op een populatie van 8 miljard? Zeg het maar. 1000 mensen, of 10.000?

- Er kunnen honderden redenen zijn waarom iemand geen interesse in je heeft. Misschien doet hij je aan zijn of haar ex denken. Misschien is je geur niet goed. Misschien heeft diegene angst voor een intieme relatie etc. Misschien is de timing net niet goed. Misschien ben je zijn of haar type niet en staat diegene niet open voor andere types etc.

Ik merk dat ik altijd de behoefte hem gehad om het te begrijpen waarom iemand geen interesse in mij heeft. En dat heb ik nog steeds. Maar ergens is het misschien ook de kunst om te accepteren dat dit gewoon ongewis is. Je gaat in veel gevallen toch geen eerlijk antwoord krijgen.

Het enige dat je kan doen is de lichamelijke sensaties waarnemen voor wat ze zijn. Ze toestaan, ze omarmen en ze er laten zijn. Meestal is dit een gevoel van pijn in je buik. Dat gaat wel weer weg. Of het is een gevoel van teleurstelling en verdriet. Alle gedachten die je er bij haalt, kun je tackelen met bovenstaand schema. Dan hoef je daardoor niet geveld te worden.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Zoon Alice Miller: 'Mijn moeder is nooit de moeder geweest van haar boeken'

Martin Miller is de zoon van de beroemde psychologe Alice Miller, die vooral bekend is geworden van het boek Het drama van he...

Wat wordt er bedoeld met het Mr. Nice Guy-syndroom?

Het Mr. Nice Guy-syndroom verwijst naar een gedragspatroon dat vaak wordt aangetroffen bij mannen die constant proberen ieder...

'Spanning in de kuiten betekent dat je op je hoede bent'

Huub ter Haar schreef het boek Lijfkracht en probeert mensen middels therapie duidelijk te maken hoe belangrijk hun lichaam i...

Blog | Waarschijnlijk moeten we allemaal meer relativeren, maar het is niet makkelijk

Onlangs had ik het er met mijn coach nog over dat ik bepaalde dingen te serieus neem. Dat is lastig, want het kan ervoor zorg...

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Lees meer