'Als je je emoties hebt onderdrukt, dan schiet je cognitie omhoog als compensatie'

'Als je je emoties hebt onderdrukt, dan schiet je cognitie omhoog als compensatie'

Franz Ruppert legt in deze video uit hoe het komt dat veel mensen hun emoties hebben onderdrukt en als substituut daardoor te veel van hun hersenen (cognitie) gebruiken. 'Er zijn zo veel mensen heel erg intelligent, ze weten heel veel. Maar ze zijn zo onbekend met hun emoties', zeg Ruppert in een uitleg video over emoties en hoe er mee om te gaan.

'Des te kariger zij zijn in hun emoties, des te hoger is hun cognitie ontwikkeld', licht hij de verhouding toe tussen emoties en cognitie. 'Des te minder emotie er is en meer cognitie, des te moeilijker het is om therapie om iemand om te vormen en te zeggen dat diegene te veel in zijn hoofd vast zit. Als je alles met je hoofd probeert op te lossen, dan lukt deze integratie met je lichaam nooit.'

Dat mensen hun gevoelens onderdrukken is veelal geleerd in hun opvoeding. Doordat ze van hun primaire verzorgers (ouders bijvoorbeeld) niet hebben geleerd hoe ze met emoties om moeten gaan en ze er niet mochten zijn werden ze gedwongen om ze te onderdrukken. Ter compensatie wordt het hoofd gebruikt. Daarom heet het boek van Alice Miller over hetzelfde onderwerp ook: 'Het drama van het begaafde kind.'

'Je moet leren om je emoties onderdeel van je te laten zijn en toe te staan in je lichaam', verduidelijkt de Duitse psycholoog. 'En uiteindelijk moeten deze gevoelens je gidsen door het leven', aldus Ruppert, die benadrukt dat als je dit niet doet, dat je vervolgens vaak explosies van emoties krijgt. Omdat je gevoelens worden opgestapeld.

Overreageren is het gevolg

'Als je vroeger geen positieve reactie hebt gehad op je gevoelens die je toonde. Je kreeg te horen dat je niet boos moest worden of niet moest huilen, dan zijn je emoties onderdrukt en dan kan je ook niet leren hoe je er mee om moet gaan. Je leert niet hoe je moet reageren met emoties. Dus vervolgens krijg je situaties in je huidige leven dat je partner op je in prikt met opmerkingen. Je probeert kalm te blijven, keer op keer. Totdat dit niet meer gaat, en dan overreageer je gelijk en explodeer je.'

Het gevolg is dat er geen middenweg meer is in hoe je communiceert met je emoties. Oftewel je blijft stil en kalm, oftewel je explodeert. Beide gevallen zijn niet wenselijk. Als mensen leren met hun emoties om te gaan, dan komen ze in de middenweg, ze zullen reageren, maar dan met milde emoties die ook voor de tegenpartij te handelen zijn. Zo worden emoties constructief.

Het niet mogen uiten van gevoelens wordt in het Engels beschreven als emotional neglect en staat in de Nederlandse psychologie bekend als emotionele verwaarlozing. Mensen die codependent zijn, zoals dat wordt genoemd, leren in psychotherapie om een gezonde vorm van eigenwaarde te ontwikkelen en om wel emoties te uiten op een gezonde manier.

Franz Ruppert legt de relatie tussen cognitie en emotie uit


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties