'Wilde zwijnen stoten meer CO2 uit dan 1,1 miljoen auto's'

'Wilde zwijnen stoten meer CO2 uit dan 1,1 miljoen auto's'

Wetenschappers van de Universiteit van Queensland en de The University of Canterbury hebben vastgesteld dat wilde zwijnen (sus scrofa) meer CO2 uitstoten dan 1,1 miljoen auto's. Het gaat om 4,9 miljoen ton C02 dat ze los weten te krijgen op vijf continenten.

De zwijnen veroorzaken dit doordat ze grond, waar CO2 in zit opgeslagen, om te ploegen zodat het vrij komt. 'Hierdoor komt koolstofdioxide vrij in de lucht. Het zijn net tractoren', laat Christopher O'Bryan van de University of Queensland weten.

Voor het onderzoek zijn wel modellen met aannames gebruikt en het gaat er om wanneer wilde zwijnen invasief zijn. 'Als invasieve zwijnen zich mogen uitbreiden naar gebieden met veel opgeslagen koolstof in de bodem, dan kan er in de toekomst nog een groter risico zijn op meer uitstoot van broeikasgassen', licht Nicholas Patton toe.

Het onderzoek is gepubliceerd in Global Change Biology. De wetenschappers adviseren om de populatie van de wilde zwijnen te controleren en ervoor te zorgen dat ze nog meer schade aan het klimaat kunnen aanrichten.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties