Watertemperatuur blijft stijgen in de oceanen; klimaatverandering verslechtert de situatie

Watertemperatuur blijft stijgen in de oceanen; klimaatverandering verslechtert de situatie

Onze oceanen zijn 'ziek', hoe raar het ook moge klinken, ook het zeewater kan een 'griepje' oplopen. Plotselinge opwellingen van hete waterstromen kunnen ecosystemen in zeeën en oceanen flink wat schade berokkenen. En de frequentie ervan neemt de laatste jaren flink toe. Wat tot grote zorgen leidt bij wetenschappers.

Tien jaar geleden voltrok zich een ramp voor het zuiden van Australië; er werden massaal dode vissen gevonden op de kust. De oorzaak was een enorme stroom aan heet water in de zee.

Zowel bijzondere vissoorten als kelpbossen konden hier niet goed tegen, en het gevolg was dat sommige vis- en plantsoorten met uitsterven werden bedreigd. Op dit moment blijft de temperatuur van het water in de oceanen stijgen, met alle gevolgen van dien.

Sinds die gebeurtenis in Australië hebben onderzoekers tientallen soortgelijke hete periodes gezien in oceaangebieden over de hele wereld en hebben ze ze nu een naam gegeven: 'marine hittegolven'. De oorzaak van de toename van deze hittegolven komt door de klimaatverandering. De opwarming van aarde zorgt er dus voor dat onze oceanen vaker 'ziek' worden. Wetenschappers hebben dit 'ziek' worden de laatste tijd veel beter in kaart kunnen brengen.

Door de snelle ontwikkeling binnen de wetenschap kan men nu veel sneller de hete waterstromen in kaart brengen, en dus ook tijdig maatregelen nemen. Men hoopt de volgende jaren hun modellen en voorspellingen te verbeteren, zodat lokale ecosystemen in de oceanen op tijd kunnen worden beschermd van een eventuele catastrofale ramp zoals 10 jaar geleden in het zuiden van Australië.

Dergelijke voorspellingen zouden de grote visserijbedrijven helpen beslissen of ze de oogsten willen beperken of zelfs bepaalde gebieden voor de visserij volledig willen afsluiten. Voorlopig staan ​​de prognosemethoden, helaas, nog in de kinderschoenen.

Maar met nieuwe observatiedatasets, steeds betere modellen en wereldwijde aandacht voor het begrijpen van de verschijnselen, hopen wetenschappers hun voorspellingen de komende jaren aanzienlijk te verbeteren. (Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Systematische review: Yoga zorgt voor verbetering op moleculair niveau

Yoga wint aan populariteit in de Verenigde Staten. In 2022 gaf bijna 17 procent van de Amerikaanse volwassenen aan yoga te be...

Het verschil tussen wel of geen emotionele verwaarlozing in een relatie

Jonice Webb, expert op het gebied van emotionele verwaarlozing, legt in een video uit wat het verschil is tussen relaties waa...

Wat bedoelt Alexander Lowen met de term ego imago?

In het boek The Betrayal of the Body (1967) introduceert Alexander Lowen een interessante term die hij ego imago noemt. Sommi...

Krijgen broers en zussen dezelfde opvoeding? Gabor Maté vindt van niet

Soms kan je je afvragen waarom broers of zussen zoveel van elkaar verschillen. Het punt is dat de opvoeding niet altijd preci...

Gabor Maté: 'Je kan het gevoel hebben dat je alle relaties moet fiksen'

Gabor Maté, trauma-expert, spreekt in de podcast van Mel Robbins, die een maand geleden is gepubliceerd, over hoe kinderen ge...

Lees meer