Unesco wil Great Barrier Reef op lijst bedreigd erfgoed plaatsen vanwege klimaatverandering

Unesco wil Great Barrier Reef op lijst bedreigd erfgoed plaatsen vanwege klimaatverandering

Unesco wil de Great Barrier Reef, ook wel bekend als het Australische koraalrif, op de lijst van bedreigd erfgoed zetten. De reden dat ze dit willen doen is dat het koraalrif flink in gevaar is gekomen door klimaatverandering. Mocht het Unesco lukken dan is dit de eerste keer dat dat gebeurt vanwege klimaatverandering.

Het gaat al jaren niet goed met Australische koraalrif, de zee rondom Australië wordt steeds warmer en dat is enorm zorgelijk wat het koraal en de biodiversiteit betreft. Vandaar dat Unesco, de werelderfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, het koraalrif op een speciale lijst wil plaatsen.

In 2016, 2017 én 2020 werd het zeewater zo warm dat grote delen van het koraalrif verbleekte en daardoor beschadigde. Koraalbioloog Erik Meesters zegt dat dit enorme impact heeft gehad op het rif: "Er is misschien nog 25 procent over, dat herstel je niet zomaar". Australië zélf wil liever niet dat het rif op de lijst wordt geplaatst omdat ze dit zien als een politieke zet van China - China geniet veel macht binnen de VN.

Biologen en experts vegen dit argument van tafel, volgens hen is de kwestie niet gepolitiseerd en is Australië al veel eerder gewaarschuwd over het gevaar dat het rif loopt - tot op heden is er gewoon te weinig actie ondernomen door het land.

Het koraalrif van Australië wordt gezien als het 'kloppende hart van de oceaan'. Het rif is gigantisch groot, het bevat op dit moment zo'n 10% van het wereldwijde koraal. Als het koraal niet snel meer bescherming geniet kan dat de biodiversiteit veel schade toedoen.

Read more about:
natuur klimaat Oceaan Koraalrif

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

Most read

Read more