Extreme droogte en massale bosbranden hebben gezorgd voor de vernietiging van 2,5 miljard bomen in Amazone

Extreme droogte en massale bosbranden hebben gezorgd voor de vernietiging van 2,5 miljard bomen in Amazone

Een grote droogte en bosbranden in het Amazone-regenwoud tijdens de El Niño hebben miljarden bomen en planten gedood en een van 's werelds grootste koolstofputten in één van de grootste vervuilers veranderd. Dat is de conclusie van onderzoeksteam van de Lancaster universiteit.

Als gevolg van de El Niño van 2015 veroorzaakten extreme droogte en de bijbehorende bosbranden, die toentertijd bijzonder extreem waren, de dood van ongeveer 2,5 miljard bomen en planten en stootten ze 495 miljoen ton CO2 uit uit een gebied dat slechts 1,2 procent van het hele Braziliaanse Amazone-regenwoud beslaat..

De droevige bevindingen, ontdekt door een internationaal team van wetenschappers die al meer dan acht jaar werken aan een langetermijnstudie in de Amazone voor, tijdens en na de El Niño, hebben belangrijke implicaties voor de wereldwijde inspanningen om de atmosferische koolstofbalans te beheersen.

Onder normale omstandigheden verbrandt het Amazone-regenwoud door de hoge vochtigheid niet. Extreme droogte maakt het bos echter tijdelijk extreem brandbaar. Daarnaast veroorzaken boeren ook branden op hun eigen landerijen die vaak genoeg overspringen naar stukken wilde natuur.

Volgens klimaatvoorspellingen zullen extreme droogtes vaker voorkomen en tot nu toe waren de langetermijneffecten van droogte en branden op het Amazone-regenwoud, en met name in bossen die door mensen werden verstoord door activiteiten zoals selectieve of illegale houtkap, grotendeels onbekend.

De studie onthulde dat bomen en planten in door droogte getroffen bossen, evenals verbrande bossen, tot drie jaar na de El Niño-droogte in een tempo boven de norm stierven, waardoor meer CO2 in de atmosfeer vrijkwam.

De totale CO2-uitstoot als gevolg van de droogte en branden in de regio Tapajós alleen al was hoger dan de ontbossing van een heel jaar in het hele Amazonegebied. En als gevolg van de droogte en branden heeft de regio in een periode van drie jaar evenveel uitgestoten als de jaarlijkse koolstofemissies van enkele van 's werelds ergste vervuilende landen - meer dan de emissies van ontwikkelde landen zoals Engeland en Australië.

De gevolgen van de extreme droogte in 2015 zijn in kaart gebracht en zijn alles behalve hoopgevend te noemen. Het tropische regenwoud heeft een enorme klap te verduren gehad door El Niño.

Lees meer over:
natuurgebied klimaat Ontbossing

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

IDS Filmtip | About Endlessness

De film About Endlessness is bijzonder, weird, absurd, maar ook boeiend. Het kijkt vooral lekker omdat het allemaal heerlijk...

Opinie | Dagelijks maar bidden dat ik uit de depressie kom

Ik heb voor de tweede keer in twee jaar een depressie en dat doet pijn. Mensen die geen depressie hebben snappen er echt de b...

IndeSpiegel tijdelijk op pauze!

De site IndeSpiegel.nl moet noodgedwongen op pauze gezet. Helaas hebben we dit besluit moeten nemen. We hebben met plezier he...

Is geluk een natuurlijk iets? Of is het een menselijke constructie?

Geluk is niet natuurlijk stelt de Britse psycholoog Rafa Euba. Volgens hem is het een menselijke constructie. Een staat van t...

Op welke leeftijd beginnen de meeste psychische stoornissen?

De leeftijd waarop mensen te maken krijgen met mentale gezondheidsproblemen variëren enorm. Angststoornissen en extreme fobie...

Lees meer