Extreme droogte en massale bosbranden hebben gezorgd voor de vernietiging van 2,5 miljard bomen in Amazone

Extreme droogte en massale bosbranden hebben gezorgd voor de vernietiging van 2,5 miljard bomen in Amazone

Een grote droogte en bosbranden in het Amazone-regenwoud tijdens de El Niño hebben miljarden bomen en planten gedood en een van 's werelds grootste koolstofputten in één van de grootste vervuilers veranderd. Dat is de conclusie van onderzoeksteam van de Lancaster universiteit.

Als gevolg van de El Niño van 2015 veroorzaakten extreme droogte en de bijbehorende bosbranden, die toentertijd bijzonder extreem waren, de dood van ongeveer 2,5 miljard bomen en planten en stootten ze 495 miljoen ton CO2 uit uit een gebied dat slechts 1,2 procent van het hele Braziliaanse Amazone-regenwoud beslaat..

De droevige bevindingen, ontdekt door een internationaal team van wetenschappers die al meer dan acht jaar werken aan een langetermijnstudie in de Amazone voor, tijdens en na de El Niño, hebben belangrijke implicaties voor de wereldwijde inspanningen om de atmosferische koolstofbalans te beheersen.

Onder normale omstandigheden verbrandt het Amazone-regenwoud door de hoge vochtigheid niet. Extreme droogte maakt het bos echter tijdelijk extreem brandbaar. Daarnaast veroorzaken boeren ook branden op hun eigen landerijen die vaak genoeg overspringen naar stukken wilde natuur.

Volgens klimaatvoorspellingen zullen extreme droogtes vaker voorkomen en tot nu toe waren de langetermijneffecten van droogte en branden op het Amazone-regenwoud, en met name in bossen die door mensen werden verstoord door activiteiten zoals selectieve of illegale houtkap, grotendeels onbekend.

De studie onthulde dat bomen en planten in door droogte getroffen bossen, evenals verbrande bossen, tot drie jaar na de El Niño-droogte in een tempo boven de norm stierven, waardoor meer CO2 in de atmosfeer vrijkwam.

De totale CO2-uitstoot als gevolg van de droogte en branden in de regio Tapajós alleen al was hoger dan de ontbossing van een heel jaar in het hele Amazonegebied. En als gevolg van de droogte en branden heeft de regio in een periode van drie jaar evenveel uitgestoten als de jaarlijkse koolstofemissies van enkele van 's werelds ergste vervuilende landen - meer dan de emissies van ontwikkelde landen zoals Engeland en Australië.

De gevolgen van de extreme droogte in 2015 zijn in kaart gebracht en zijn alles behalve hoopgevend te noemen. Het tropische regenwoud heeft een enorme klap te verduren gehad door El Niño.

Read more about:
natuurgebied klimaat Ontbossing

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

Most read

Read more