Gigantische bosbranden teisteren Siberië; weersextremen nemen overal in de wereld toe

Gigantische bosbranden teisteren Siberië; weersextremen nemen overal in de wereld toe

In Siberië is de zogeheten bosbrandenperiode aangebroken, bijna jaarlijks zijn er wel bosbranden in het verre oosten van Rusland maar dit jaar is het extreem. Op sommige plekken in de regio is er al meer dan een maand een dikke wolk van rook te zien die maar niet wil wegtrekken. 1,5 miljoen hectare aan taigawoud staat in brand op dit moment - wat vergelijkbaar is met een derde van Nederland aan oppervlakte.

Terwijl duizenden brandweerlieden in Rusland dag in dag uit bezig zijn met het blussen van de grote bosbranden in de moeizaam te bereiken gebieden in Siberië worden ook andere delen van de wereld geteisterd door extreme weersomstandigheden.

Waar vorige week nog in Limburg, en Duitsland en België, grote overstromingen plaatsvonden, gebeurt nu hetzelfde in China. Daarnaast worden ook de Verenigde Staten en Canada geteisterd door extreme hitte; het kwik loopt daar soms op tot meer dan 50 graden.

Extreme weerexpert Dim Coumou liet aan NU.nl weten dat dit soort weersexcessen (extreme regenval, extreme hitte) vaker gaat voorkomen door klimaatverandering. Uitersten zullen vaker voorkomen, dus ook bosbranden in bepaalde regio's.

Lees meer over:
brandhaartjes natuur klimaat

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties