Het RIVM concludeerde vorige week dat Nederlanders te veel schadelijke stoffen, zogenaamde FPAS, in het lichaam krijgen. Dit gebeurt middels voedsel en drinkwater. FPAS is een verzamelnaam voor duizenden chemicaliën die verwerkt zijn in onder andere kleding, pannen en voedselverpakking.
Het RIVM is het met Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) eens dat de hoeveelheid FPAS die een mens in zich krijgt moet worden verlaagd. Het probleem met deze kunstmatige chemicaliën, die dus in de natuur niet voorkomen, is dat ze zo lastig zijn om af te breken. Sterker nog, in een mens breekt het niet af en blijft het gedurende ons leven in voornamelijk bloedserum opbouwen tot een bepaald evenwicht is bereikt.
De FPAS kunnen ervoor zorgen dat de immuniteit van mensen wordt verlaagd. Pas als men over een bepaalde grenswaarde komt, dit kan zijn in de omgeving van sommige fabrieken, dan kunnen ze levensbedreigende ziekten als kanker veroorzaken.
FPAS wordt geloosd
Momenteel wordt er nog steeds dagelijks schadelijke FPAS middels afvalwater in riool en rivieren geloosd. Wim Drossaert, directeur van drinkwaterbedrijf Dunea en bestuurslid van Vewin, de vereniging van waterbedrijven, weet hoe lastig het is om FPAS uit het drinkwater te krijgen. 'PFAS heeft de vervelende eigenschap dat het zo persistent is. We maken ons oprechte zorgen, want de stoffen zijn haast niet te zuiveren. Ik ben blij met het RIVM-rapport, maar laten we alsjeblieft beginnen bij de bron. Stop met het lozen van PFAS in riool en rivieren.'
Jacob de Boer, toxicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, is het met hem eens dat FPAS zo moeilijk is om kapot te krijgen. 'Ik ben mijn hele werkende leven bezig om gehalogeneerde stoffen zoals PFAS de wereld uit te krijgen. De fluorverbindingen zoals PFAS zijn op een bepaalde manier het ergste: het fluoratoom zit zo dicht boven op de koolstof dat geen bacterie in staat is ze af te breken', zegt hij in gesprek met het NRC. Vooralsnog zullen Nederlandse de FPAS naar binnen krijgen, want volgens Drossaert duurt het ontwikkeling van goede zuiveringstechnieken 'tien tot vijftien jaar' en kost dit 'miljarden'.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties