Mensen in dichtbevolkte gebieden nemen minder snel een vaccin

Mensen in dichtbevolkte gebieden nemen minder snel een vaccin

Het vaccin voor COVID-19 lijkt het enige licht te zijn aan het eind van de tunnel. Vanaf 2021 kan het vaccineren van start gaan. Verrassende resultaten kwamen echter uit een nieuw onderzoek van de Proceedings of the National Academy of Sciences, waaruit bleek dat mensen in dunbevolkte gebieden meer bezorgd zijn over het infecteren van anderen en eerder bereid zijn zich te vaccineren dan mensen in dichtbevolkte gebieden.

Dit gaat in tegen het idee wat de onderzoekers vooraf hadden. Zij hadden verwacht dat de mensen uit dichtbevolkte gebieden, zoals grote steden, zich eerder zouden inenten en bezorgder zouden zijn om anderen te infecteren, aangezien zij meer mensen tegenkomen en een groter risico lopen om ziektes over te brengen. Maar dat is niet wat het onderzoek heeft gevonden. Uit het onderzoek bleek namelijk dat prosociale bezorgdheid meer vaccinaties oplevert in schaarse gebieden waar mensen denken dat hun gedrag meer impact zal hebben.

In een interview met News Medical Life Science, legt co-auteur Dolores Albarracín uit dat zowel in steden als in minder bevolkte gebieden, mensen bezorgd zijn om anderen. Maar het verschil zit in dat mensen uit een stad niet het gevoel hebben dat hun gedrag enige impact heeft en dat wat zij wel of niet doen, geen invloed uitoefent op anderen. In realiteit betekent dit dat stadsmensen minder snel onzelfzuchtig zullen zijn. Niet omdat zij geen anderen willen helpen of omdat het hen niet uitmaakt, maar simpelweg omdat hun acties niet veel zullen uitmaken in een grote stad.

Met een vaccin zou dit volgens het onderzoek ook zo uitpakken. Eerder onderzoek heeft echter aangetoond dat als mensen een vaccinatie zien als een gezamenlijke beslissing, in plaats van een individuele beslissing, het aantal vaccinaties toeneemt.

Om deze theorie te testen hebben de onderzoekers in het griepseizoen van 2018 tot 2019 en 2019 tot 2020 een enquête afgenomen onder de Amerikaanse bevolking. Uit de eerste enquête bleek dat mensen vaker een vaccin zouden nemen, als hun prosociale zorgen groter waren. In de tweede enquête kregen de deelnemers een gesimuleerde omgeving voorgeschoteld, een schoenenwinkel, die was gemanipuleerd om een ​​hoge of lage dichtheid te hebben. Tegelijkertijd kregen ze informatie te zien over zowel individuele als prosociale voordelen van griepvaccinatie. De helft van hen werd gevraagd dingen op te schrijven over de prosociale voordelen en de andere helft over de individuele voordelen.

De resultaten toonden aan dat deelnemers in de groep met een lage dichtheid dachten dat hun vaccinatie een grotere impact zou hebben op anderen, wat een positieve invloed had op hun intentie om te worden gevaccineerd.

De onderzoekers willen nog specifieker gaan kijken hoe dit systeem in zijn werk gaat bij het vaccin voor COVID-19. Ze suggereerden ook dat toekomstig onderzoek zou kunnen blijken of prosociale zorgen en sociale dichtheid van cruciaal belang zijn voor ander preventief gedrag voor COVID-19, zoals afstand houden, het dragen van een masker en handen wassen. (Foto Pixabay/Myriams Fotos)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Fysieke activiteit kan je beschermen tegen chronische pijn

Onderzoekers van de Universiteit van Tromsø, het Universitair Ziekenhuis van Noord-Noorwegen (UNN) en het Noors Instituut voo...

Video | Uitgebreid interview met Jan Dirk van der Ploeg

Vittorio Busato interviewde Jan Dirk van der Ploeg in een video die twee jaar geleden is gepubliceerd op YouTube. Van der Plo...

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Lees meer