Deze acht factoren kunnen ervoor zorgen dat je twintig jaar langer leeft

Deze acht factoren kunnen ervoor zorgen dat je twintig jaar langer leeft

Adopteren van acht levensstijlveranderingen, zoals gezond eten en goed slapen, kan meer dan 20 jaar aan het leven toevoegen, aldus een recent onderzoek. De studie, gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition in Boston, analyseerde gegevens van meer dan 700.000 Amerikaanse veteranen in de leeftijd van 40 tot 99, die waren ingeschreven in het Veterans Affairs' Million Veteran Program.

Xuan-Mai T Nguyen, een gezondheidswetenschapsspecialist die betrokken was bij het onderzoek bij het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken, zei: 'Onze onderzoeksbevindingen suggereren dat het aannemen van een gezonde levensstijl belangrijk is voor zowel de volksgezondheid als persoonlijk welzijn. Hoe eerder hoe beter, maar zelfs als je pas een kleine verandering maakt in je 40s, 50s, of 60s, is het nog steeds gunstig.'

De studie toonde aan dat mensen waarschijnlijk langer zouden leven wanneer ze slechts kleine veranderingen aanbrachten, zelfs als ze wachtten tot middelbare leeftijd om de gezondere gewoonten te omarmen. Medische dossiers verzameld voor het project toonden aan dat 33.375 deelnemers stierven tijdens de onderzoeksperiode.

Onder de onderzochte levensstijlfactoren hadden lichamelijke inactiviteit, het gebruik van opioïde drugs (pijnstillers) en roken de sterkste associaties met een vroegtijdige dood; deelnemers met deze levensstijlfactoren hadden een 30% - 45% hoger risico op overlijden gedurende de onderzoeksperiode. Daarentegen waren stress, overmatig drinken, slechte slaaphygiëne en slecht dieet geassocieerd met een ongeveer 20% hoger risico op overlijden in de bestudeerde periode.

Hoewel het onderzoek observationeel van aard was en dus geen causaal verband kan aantonen tussen de geïdentificeerde factoren en verschillen in levensduur, onderstreept het belang van preventieve maatregelen in de gezondheidszorg. Het toont aan dat zelfs kleine veranderingen in levensstijl een aanzienlijke impact kunnen hebben op de levensverwachting, en bijdragen aan een gezonder en langer leven.

De acht levensstijlveranderingen die je leven zouden kunnen verlengen:

  • Eet goed.
  • Vermijd sigaretten.
  • Slaap goed.
  • Wees fysiek actief.
  • Beheers stress.
  • Vermijd overmatig drinken.
  • Wees vrij van pijnstillerverslaving.
  • Onderhoud positieve sociale relaties.
Lees meer over:
wetenschap Gezondheid

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties