Oprukkende meerval trekt duiven gewoon van wal

Oprukkende meerval trekt duiven gewoon van wal

In de Tarn in Frankrijk heeft onderzoeker Frederic Santoul een aparte actie van meervallen waargenomen. De invasieve soort besloot om in het Franse stadje Albi in het ondiepe water een duif van de wal af te trekken en nam hem mee het water in.

'Ik wist dat zwaardwalvissen op het land kunnen springen om zeerobben te vangen, maar ik had vissen nog nooit zoiets zien doen', zegt Santoul, werkzaam als in vissen gespecialiseerde ecoloog voor Université de Toulouse, in gesprek met National Geographic.

Met behulp van vissers, die ze hebben uitgezet, is de meerval bezig aan een opmars in West-Europa. De roofvis, die wel drie meter lang kan worden en driehonderd kilo zwaar kan zijn, komt uit Oost-Europa en lijkt onverwoestbaar in de Westerse rivieren. Ze bedreigen de populatie van trekvissen als de elften, de Atlantische zalm en prikvissen.

'Als je de gevolgen van al deze factoren bij elkaar optelt, zou dat over nog eens tien jaar wel eens desastreus kunnen blijken voor de visstand', vermoedt Santoul. Tel daar nog de problemen met de vervuiling, dammen en overbevissing bij op en je kan bedenken dat sommige soorten het heel moeilijk gaan krijgen.

Meervallen gedijen goed

Meervallen doen het goed in de Westerse rivieren. Ze kunnen in tegenstelling tot sommige inheemse soorten goed omgaan met hogere temperaturen en relatief weinig zuurstof in het water. Daarnaast groeien ze snel, kunnen ze erg oud worden, tot zelfs tachtig jaar, en planten ze zich snel voort.

Tot slot zijn de meervallen erg creatief. Ze pakken, zoals nu blijkt, niet alleen duiven van wal, maar ze wachten ook bijvoorbeeld in de Franse rivier de Garonne bij een vistunnel om te wachten op zalmen die een waterkrachtcentrale passeren. Uit een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in november 2020, bleek zelfs dat ze 's nachts paaiende elften aanvallen. Bij 250 meervallen was gemeten dat elften voor tachtig procent van de maaginhoud zorgen.

Overigens blijkt Santoul niet de enige te zijn die de actie van de meerval heeft waargenomen bij de duif. Op YouTube staan ook beelden van een aanval bij een duif, gemaakt in 2013. Overigens eveneens in Albi in de Tarn vastgesteld. (foto: Tuut Hunt/Wiki Commons)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Lees meer