Een lammergier vloog vorige week in de wieken van een windmolen. Hij stierf terplekke. Lammergier Angèle werd een jaar geleden uitgezet in de Franse Alpen, was geringd en gezenderd en legde in Noord-Holland het loodje omdat hij de wieken van de windmolen over het hoofd zag, zo blijkt inmiddels ook uit de sectie. Meerdere grote roofvogels ging hem er al voor. Is er wat aan te doen?
Volgens Hans Pohlmann, voorzitter van het internationale Vulture Conservation Foundation, is dit onnodig. 'Door één wiek van de molen zwart te verven zorg je voor een contrast dat vogels afschrikt. En er bestaan systemen waarbij de molen automatisch tot stilstand komt als er een grote vogel aankomt. In Spanje wordt dat toegepast om te voorkomen dat vale gieren tegen de molens vliegen', zegt hij tegen het NRC.
Pohlmann baalt van de dood van de lammergier, die hij kende. 'Het is een zinloze dood', treurt hij. 'Het kan dus vrij eenvoudig, maar er is veel onbekendheid. En vrees voor hoge kosten om het te voorkomen? Die vallen erg mee. Hopelijk komt er zo nog iets goeds voort uit dit drama'. Polhmann hoopt dat de aandacht die de dood van deze lammergier heeft gekregen ervoor zorgt dat er meer actie wordt ondernomen om de wieken meer te laten opvallen.
In Europa leven nog maar 1300 lammergieren. In de jaren tachtig waren er nog maar zeventig broedparen. Sindsdien is Vulture Conservation Foundation een herintroductieprogramma begonnen en is de populatie vergroot, maar op de Rode Lijst blijven ze de status bedreigd hebben. Lammergier Angèle is een 'zwerver' die hier zomaar terecht is gekomen. Ze kunnen wel 300 tot 500 kilometer op een dag afleggen. Normaal gesproken leven deze botteneters in de bergen. Lammergieren ruimen botten op van karkassen en zijn daarom nuttig voor de ecologie. Ze leven voornamelijk in de Pyreneeën en de Alpen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties