De dolfijn van Cuvier zou veel last hebben van Amerikaanse defensie dat gebruikt maakt van sonar-apparatuur in de wateren rondom de Marianen. Deze dolfijn duikt erg diep, tot wel 3000 meter, en komt daardoor meer met sonar in aanraking dan andere zoogdieren.
Daar gaat de walvisachtige op zoek naar pijlinktvissen en diepzeevissen. Voor zover gemeten is er geen ander zoogdier dat zo diep kan duiken, 2992 meter gemeten, en ook geen zoogdier dat zo lang onder water kon blijven, 2 uur en zeventien minuten.
In tegenstelling tot andere roofdieren kan de dolfijn van Cuvier hier wel jagen en heeft daardoor een voordeel. Sinds 2010 zijn er dertien walvissen gestrand in de Marianen. Biologen concluderen, aan de hand van de timing, dat het gebruik van sonar-apparatuur door defensie gerelateerd is aan het stranden van de walvis van Cuvier.
Brent Tibbatts, actief als marine bioloog in de omgeving van Guam, wordt meestal gebeld als er een walvis is gestrand. Tibbiats laat aan The Guardian weten dat hij in 80 procent van de gevallen te laat is of niks meer kan betekenen voor het dier.
In 2015 was Tibbiats van mening toen er drie dolfijnen van Cuvier waren gestrand door het gebruik van sonar. Dit werd in eerste instantie ontkent door defensie, maar later gaf men toch toe dat er toen wel gebruikt werd gemaakt van sonar.
Niet alleen de dolfijnen van Cuvier stranden door sonar, ook de spitssnuitdolfijnen overkomt dit weleens. Men vermoedt dat door de sonar de dolfijnen te snel naar de oppervlakte gaan, waardoor er bubbels in vitale organen ontstaan. Dit is vergelijkbaar met de bekende Caissonziekte of decompressieziekte waar mensen ook last van hebben als ze te snel van hoge naar lage druk gaan.
Ecoloog Dr. Anne Simonis, die onderzoek doet naar de spitssnuitdolfijnen, veronderstelt dat er meer dieren dood gaan dan wordt geregistreerd. 'Het aantal dieren dat dood wordt aangetroffen op de stranden is nog maar een fractie van de walvissen die overlijden in de zee. Het is duidelijk dat de spitssnuitdolfijnen gevoeliger zijn voor sonar dan andere soorten.'
De Amerikaanse defensie ontkent in een reactie dat er een relatie is tussen het overlijden van de walvissen en het gebruik van sonar-apparatuur. 'Walvissen stranden door verschillende redenen, inclusief natuurlijke dood', aldus luitenant James Adams. De US Navy concludeert dit na onderzoek van de data. (foto: Silver Leapers/Wiki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties