Column | Heeft de boeddhistische monnik gelijk met dat Netflix vergif is?

Column | Heeft de boeddhistische monnik gelijk met dat Netflix vergif is?

Thich Nath Hanh noemt in zijn video's van Plum Village vaak dat televisie kijken - hij noemt het 'consuming' - vergif is voor mensen. Dit zou betekenen dat je niet meer 'ongestoord' Netflix zou kunnen kijken, zoals veel mensen tegenwoordig doen in het Westen.

Heeft 'Thay' gelijk? En wat bedoelt hij nou precies? Laten we voorop stellen dat hij niet bedoelt dat je nooit meer Netflix mag kijken. Maar, ten eerste, is het van belang dat er bewustzijn wordt gecreëerd van wat de gevolgen zijn van het volgen van een serie, een film of wat anders.

Wat kunnen de gevolgen zijn van het kijken naar Netflix? 'Als je televisie kijkt, dan consumeer je', stelt de Vietnamese monnik in een video uit 2004. 'Een tv-programma kan vol met vergif zitten, bijvoorbeeld verlangen, geweld, angst, discriminatie en angst'. Hetzelfde geldt volgens hem voor het lezen van reguliere tijdschriften of het bekijken van reclamespotjes.

Dit kan iedereen ervaren. Wat voor gevoelens komen er bij jou op na het kijken van Netflix? Ik merk dat ik weleens, toen ik recentelijk een serie keek, veel gevoelens van verlangen kreeg. Of soms woede. Ergens is dat soms wel prettig, als je normaliter niet bij die gevoelens kan komen. Anderzijds, als je er te veel in blijft hangen, begrijp ik de schade die het aan kan richten. Het lijden dat het veroorzaakt.

Iets eerder in de video heeft hij het over zaadjes die iedereen in zich heeft. Zaadjes van liefde, compassie, maar ook haat, woede, verlangen enzovoorts. Vervolgens heeft Thay het over 'het bewateren van de juiste zaadjes'. Daarmee kunnen we ons allemaal indenken, dat als wij snel in woede schieten of haat schieten, dat een bepaalde serie dit kan versterken.

Hij spreekt daarom regelmatig van 'mindful consuming'. Er in eerste instantie van bewust van zijn wat je jezelf voorschotelt en vervolgens keuzes maken. Kies je voor lijden of kies voor je dingen die 'helderheid, helen en bewustzijn' versterken? Dat zijn de gevolgen van de keuzes die we maken in het leven.

Ik denk dat 'Thay' zeker een punt heeft. Moeten we daarom maar geen televisie meer kijken of geen romans meer lezen? Dat denk ik ook weer niet. Het zou in de eerste plaats al goed zijn als mensen zich er meer bewust van zijn wat de gevolgen zijn van het 'consumeren'. Om vervolgens soms de keuze te maken, kies ik ervoor om weer die gevoelens op te zoeken of voor rust en helderheid? Dat zou al een grote stap voorwaarts zijn. Misschien dat je dan later wel helemaal wel niet meer voor die gevoelens kiest en geen films of series meer kijkt. (foto: Unsplash/Mollie Sivaram)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer