Boeddhisme | 'We moeten jongeren leren dat echte liefde begrip is'

Boeddhisme | 'We moeten jongeren leren dat echte liefde begrip is'

Thich Nath Hanh spreekt in deze video onder andere over jongeren en mensen die zelfmoord plegen. Hij stelt dat meditatie kan helpen om te voorkomen dat mensen 'overwhelmed' (overmand) raken door hun emotie en daarom besluiten zichzelf van het leven te beroven.

'Je bent meer dan een sterke emotie. Het is een storm, die weer over gaat ', zegt de Vietnamese leraar onder andere in de video van Plum Village. Hij roept leraren op om op jonge leeftijd het boeddhisme en meditatie te leren aan jongeren zodat ze weerbaarder worden tegen sterke emoties.

Ook vindt Nath Hanh het verstandig als er wordt geleerd wat de juiste overtuigingen zijn. Dingen als macht, geld en status maakt mensen niet gelukkiger. 'Er zijn genoeg mensen die dit wel hadden en alsnog zelfmoord plegen', weet de de boeddhist. 'In feite komt liefde voort uit begrip. Als je iemand niet begrijpt, dan kan je niet van hem houden of hem of haar blij maken.'

Hoe toon je meer begrip?

Het kan volgens hem dan ook geen kwaad om aan je geliefde te vragen of ze zich voldoende begrepen voelt door je. 'Zo niet, help me dan om je meer te begrijpen. We weten dat als we onszelf begrijpen, dan zal dit helpen om anderen te begrijpen. We moeten ons eigen lijden snappen. Dit is nodig om de moeilijkheden van anderen te begrijpen. Als je je begrepen voelt, dan voel je liefde. Dus wat je kan bieden aan iemand die je lief hebt, is begrip.'

Tot slot heeft hij het over de ouder-kind relatie. 'Als een vader gemotiveerd is om zijn zoon gelukkig te maken, maar als hij niet begrijpt wat voor moeilijkheden zijn zoon heeft en waarom hij aan het lijden is, dan wordt het moeilijk. Des te meer hij het zal proberen, des te meer zal hij zijn zoon laten lijden. Want begrip tonen is erg moeilijk. Daarom zou de vader aan zijn zoon moeten vragen: 'Denk je dat ik je genoeg snap? Snap ik je moeilijkheden?'. En andersom kan de zoon dit ook doen om liefde terug te geven.' (foto: Alexander/Unsplash?


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties