Zelfmoorden in Japan extreem hoog, vrees voor ander landen

Zelfmoorden in Japan extreem hoog, vrees voor ander landen

Het aantal zelfmoorden in Japan is drastisch gestegen sinds er maatregelen zijn genomen om de corona-pandemie te beteugelen. In het hele land zijn in oktober meer zelfmoorden gepleegd dan dat er in heel 2020 aan corona zijn gestorven. Het gaat om 2.153 zelfmoorden tegen 2.087 corona-doden.

Japan is traditioneel een land met de meeste zelfmoorden ter wereld (18,5 per 100.000 inwoners in 2016). Dit komt onder andere door de schaamtecultuur en dat er te weinig over wordt gesproken. Onder de zelfmoorden in oktober zijn vooral jonge volwassenen en vrouwen.

Experts vrezen dat het hoge aantal zelfmoorden een teken aan de wand is voor de rest van de wereld. In andere landen, waaronder Nederland, wordt het aantal zelfmoorden per jaar gemeten, terwijl dit in Japan per maand wordt geregistreerd, waardoor ze eerder weten wat het effect van de pandemie is op het aantal zelfmoorden.

In Japan is zelfs geen lockdown doorgevoerd, wat in andere landen wel is gebeurd. Wel is onder andere de dienstensector geraakt en dat is een sector waar relatief veel vrouwen werken. Onder de zelfmoorden zijn onder andere vrouwen die al kinderen hebben en bang waren dat ze hun kinderen geen eten meer konden geven. Bij vrouwen is het aantal zelfmoorden met 82 procent gestegen ten opzichte van september, tegen 22 procent bij mannen.

'We hadden niet eens een lockdown', reageert professor en expert op het gebied van zelfmoorden Michiko Ueda van de Waseda University. 'En de impact van corona is een stuk lager dan bij andere landen. Maar we zien nog steeds een grote stijging in het aantal zelfmoorden. Dit zou suggereren dat andere landen misschien wel hetzelfde of een grotere stijging krijgen in het aantal zelfmoorden in de toekomst', aldus Ueda tegen CNN.

Japan heeft te maken met een stigma tegen mensen die zeggen dat ze zich eenzaam voelen of dat ze problemen hebben in het leven. Volgens hulpverleners beginnen Japanners vaak om hulp te vragen met de zin: 'Ik weet dat het slecht is om om hulp te vragen, maar kan ik met je praten?' Verder is er schaamte om te praten over depressie en wordt er zelfs niet met vrienden over gesproken.

In 2003 bereikte het aantal zelfmoorden in Japan een hoogtepunt. Na de financiële crisis in de jaren negentig waren veel mannen ontslagen. Die schaamte en angst voor ontslag zorgden voor 34.000 mensen die zichzelf om het leven brachten in 2003. Nu proberen psychologen een cultuur te schapen waarbij het wel goed is om over je moeilijkheden en schaamte te praten. (foto: rebcenter-moscow/Pixabay)

Last van suïcidale gedachten? Ga naar www.113.nl.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Video | Bram Bakker over lichaamswerk in de psychiatrie: 'Ademwerk kan je ontspannen'

Bram Bakker bespreekt in deze podcast wat er aan lichaamswerk wordt toegepast in de psychiatrie. Ook zegt hij dat er te veel...

Scholieren schorsen heeft een negatief effect op hun gezondheid

Het omgaan met problematisch gedrag van studenten blijft een belangrijke uitdaging voor scholen, waarbij traditionele maatreg...

Studie toont verband tussen kindermishandeling en fysieke gevolgen op latere leeftijd

Kindermishandeling heeft blijvende effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van...

Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Als we kijken naar de evolutie dan zegt men vaak dat vrouwen momenteel 'aan het inhalen zijn'. Ze lopen achter op de arbeidsm...

Lees meer