Winnicot: Als het kind geen vader of moeder heeft gehad, dan gaat het idealiseren

Winnicot: Als het kind geen vader of moeder heeft gehad, dan gaat het idealiseren

Sommige mensen hebben geen vader of moeder gehad in hun leven. Hun vader of moeder is al vroeg overleden of vroeg vertrokken. Dit kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. Donald Winnicot, een bekende kinderarts, legt in zijn boek The Child, the Family and the Outside World uit wat er dan precies gebeurd.

Hij heeft het over een vrouw die nooit een vader heeft gehad. 'Ik ken een kind wiens vader is overleden voordat ze werd geboren', steekt Winnicot van wal. 'De tragedie is dat ze alleen een geïdealiseerde vader heeft op wie ze haar beeld van een man moet baseren', vervolgt de overleden psycholoog. 'Ze heeft niet het gevoel gehad dat ze zachtjes in de steek gelaten wordt door haar vader.'

In haar latere leven heeft dit groot effect op het contact met mannen. Net als vrouwen dat met mannen hebben en andersom mannen met vrouwen is dat de band met hun vader of moeder bepalend kan zijn voor wat voor echtgenoot of echtgenote ze aantrekken. Of in dit geval beter gezegd, de band die er niet was.

Deze vrouw had door deze idealisatie van haar vader het beeld dat alle mannen perfect zijn. 'In eerste instantie dacht ze dat mannen heel goed zouden zijn. Maar vroeg of laat, komt ze imperfecties tegen van mannen in relaties en daardoor werd ze wanhopig en bleef ze steeds klagen. Zoals je wel kan bedenken, dit patroon ruïneerde haar leven', aldus Winnicot.

Volgens Winnicot is het niet vreemd als baby's of peuters hun ouders bij tijd en wijlen haten. Dit gedrag, wat zich onbewust zal uiten, moet door de vader of moeder getolereerd worden en niet gezien worden als aanval of onderdrukt worden omdat ze er niet mee om kunnen gaan. De meest ideale ouder staat alle emotionele toestanden van het kleine kind toe.

In dit geval van het meisje heeft ze op jonge leeftijd nooit los kunnen gaan op haar vader. 'Hoeveel gelukkiger had ze kunnen zijn als haar vader zou leven tijdens haar jeugd, om ook mee te maken dat hij ook tekorten heeft en om de haat te overwinnen wanneer hij haar zou teleurstellen', aldus de kinderarts in het boek.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties