Wat wordt er bedoeld met het Mr. Nice Guy-syndroom?

Wat wordt er bedoeld met het Mr. Nice Guy-syndroom?

Het Mr. Nice Guy-syndroom verwijst naar een gedragspatroon dat vaak wordt aangetroffen bij mannen die constant proberen iedereen tevreden te stellen en conflict vermijden ten koste van hun eigen behoeften en wensen. Dit syndroom is populair geworden door het boek 'No More Mr. Nice Guy' van Dr. Robert Glover. Deze mannen geloven vaak dat als ze aardig zijn en anderen gelukkig maken, ze waardering en liefde zullen ontvangen. Echter, deze aanpak leidt vaak tot frustratie, mislukte relaties en een gebrek aan eigenwaarde.

Een van de kernproblemen van het Mr. Nice Guy-syndroom is dat deze mannen hun eigen behoeften en verlangens onderdrukken. Ze denken vaak dat het egoïstisch is om hun eigen wensen na te streven en geloven dat ze alleen geliefd en geaccepteerd zullen worden als ze zich opofferen voor anderen. Deze onderdrukking kan leiden tot gevoelens van wrok en ontevredenheid, omdat hun eigen behoeften nooit worden vervuld. Dit kan uiteindelijk leiden tot emotionele uitbarstingen of passief-agressief gedrag.

Daarnaast vertonen mannen met het Mr. Nice Guy-syndroom vaak codependent gedrag. Ze baseren hun zelfwaardering en geluk op de goedkeuring van anderen. Hun identiteit en zelfbeeld zijn nauw verbonden met hoe anderen hen zien en behandelen. Dit kan hen vatbaar maken voor manipulatie en misbruik, omdat ze grenzen niet duidelijk aangeven en vaak te veel toegeven aan de wensen van anderen om conflicten te vermijden.

Een ander probleem is dat Mr. Nice Guys vaak onoprecht zijn in hun relaties. Ze vermijden conflicten en negatieve emoties door altijd te proberen aardig en behulpzaam te zijn, zelfs als ze zich eigenlijk gekwetst of boos voelen. Deze onechtheid kan leiden tot oppervlakkige relaties waarin echte intimiteit ontbreekt. Het constant pleasen van anderen kan ervoor zorgen dat ze niet authentiek zijn, wat zowel hun persoonlijke als professionele relaties kan ondermijnen.

Ten slotte leidt het Mr. Nice Guy-syndroom vaak tot een vicieuze cirkel van teleurstelling en frustratie. Omdat deze mannen hun eigen behoeften verwaarlozen en zich constant aanpassen aan anderen, krijgen ze zelden de waardering en liefde die ze zoeken. Dit kan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen verder ondermijnen, waardoor ze nog meer hun best doen om anderen te pleasen, in de hoop de goedkeuring te krijgen die ze zo wanhopig willen. Het doorbreken van dit patroon vereist vaak zelfreflectie, het leren stellen van grenzen en het ontwikkelen van een gezonde eigenwaarde die niet afhankelijk is van de goedkeuring van anderen.

Oorzaak in kindertijd

De oorzaak van het Mr. Nice Guy-syndroom ligt vaak in de kindertijd, waarbij emotionele verwaarlozing of fysieke mishandeling of verlating aan ten grondslag ligt. Het kind is niet veilig gehecht. Het kind is niet in staat om aan zijn eigen behoeften te voldoen en is afhankelijk van anderen. Deze afhankelijkheidsrelatie wordt herhaald op latere leeftijd, alleen dat is het kind geen kind meer, maar ontstaat bijvoorbeeld afhankelijkheid van de vrouwelijke partner.

Het kind krijgt gedachten mee uit de jeugd als 'ik ben niet goed genoeg' en 'ik moet mijn best doen om de goedkeuring van mijn ouders te verdienen', zo schrijft Glenn R. Schiraldi op PsychologyToday.com. Dit leidt tot diepgaande afweermechanismen waarbij het zijn best gaat doen om erkenning en goedkeuring te krijgen. De herhalingsdwang is een feit.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Video | De objectrelatietheorie uitgelegd

Diverse grote namen waaronder Melanie Klein, Donald Winnicott en Ronald Fairbairn behoren tot de objectrelatietheorie. Maar w...

Verdieping | Waarom Stroecken en Verdult niet meer spreken van 'hechting'

In deze rubriek 'Verdieping' gaan we iets verder dan het gemiddelde artikel op IndeSpiegel.nl. De berichten zijn dan ook voor...

Wat wordt er bedoeld met 'moral defense' van Fairbairn in de psychologie?

De 'moral defense' is een concept uit de objectrelatietheorie van de Schotse psychoanalyticus W. Ronald D. Fairbairn. Fairbai...

Studie: Drie keer per week wandelen verlaagt kans op terugkerende lage rugpijn

Onderzoek uit Australië heeft aangetoond dat drie keer per week wandelen het risico op terugkerende lage rugpijn bijna halvee...

Socioloog Thijs Bol: 'Het geloof in de maakbaarheid van succes wint aan populariteit'

Socioloog Thijs Bol (39) is in een interview met het NRC ingegaan op of dingen nu toeval zijn of niet. Hij hield eind mei een...

Lees meer