Wat voor soort mensen monteren een extra harde uitlaat onder hun auto?

Wat voor soort mensen monteren een extra harde uitlaat onder hun auto?

Sommige mensen vinden het leuk om 'herrie' te maken en kiezen ervoor om een uitlaat onder hun auto te monteren die meer geluid maakt dan de gangbare. Dit terwijl omstanders of dieren er erg van kunnen schrikken. In sommige subculturen wordt het als 'stoer' gezien.

Julie Aitken Schermer deed onderzoek naar wat voor soort mensen er nu voor kiezen om zulke harde uitlaten aan te schaffen. Ze publiceerde het onderzoek in Current Issues in Personality Psychology en schreef er een artikel over op PsychologyToday.com.

Ze besloot de Dark Tetrad (een variant op de Dark triad) te meten voor mensen die veel geluid maken met hun auto. Dit bestaat uit de volgende persoonlijkheidskenmerken: elke dag sadisme, psychopathie, narcisme en Machiavellisme. Elke dag sadisme is daarbij dat je er plezier uit haalt als anderen zich schamen of pijn hebben en Machiavellisme betekent dat mensen manipulatie en misleiding gebruiken voor eigenbelang. Het gaat gepaard met een cynisch wereldbeeld.

Uit het onderzoek kwam dat degene die graag willen dat hun auto geluid maakt veelal jonge mannen zijn die hoog scoren op de vier Dark Tetrad-schalen. Mannen die hoog scoren op elke dag sadisme en psychopathie die scoorden sterk, maar voor Machiavellisme was er een minder sterk verband.

In tegenstelling tot de hypothese was narcisme geen significante voorspeller toen de andere persoonlijkheidsdimensies werden meegenomen. Deze bevinding suggereert dat mensen misschien niet echt hun voertuigen luider maken om de aandacht op zichzelf te vestigen of om te zeggen: 'Kijk naar mij!'

Schermer trekt deze conclusie: 'De resultaten zijn zorgwekkend omdat ze suggereren dat individuen die hun voertuigen luid maken dit mogelijk doen om anderen opzettelijk te schaden door hen te storen, en dat deze personen mogelijk gemotiveerd zijn door de negatieve toestand die ze anderen bezorgen'. Ze benadrukt dat verder onderzoek nodig is, maar dat media die melden dat er steeds meer auto's zijn die veel geluid maken impliceren dat het probleem groter aan het worden is. Een zorgwekkende trend, aldus de onderzoeker.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties