Blog | Wat te doen met dominante mensen? Heel hard weglopen

Blog | Wat te doen met dominante mensen? Heel hard weglopen

Onlangs had ik een gesprek met iemand met zeer dominante kenmerken. Ik voelde dit al snel, eigenlijk de eerste seconden al dat ik diegene tegen kwam. Hij gaf mij meteen een gevoel dat ik weg moest gaan. Maar er zat een afspraak aan te komen en ik kon niet anders dan het gesprek aan gaan. En dit werd een lijdensweg.

De klassieke trucs van dominante mensen kwamen boven tafel. Proberen te vernederen, ultra direct zijn, veel lachen om uitspraken van mij, opscheppen over zichzelf etc. Misschien had ik nog wel te maken met een narcist ook. Maar het vervelende was, ik bevroor volledig, ik kon helemaal niets meer doen.

Hij drukte mij in een positie dat ik weer een afhankelijk kind werd. Of beter gezegd, ik liet me daar in drukken. Daardoor bevroor ik ook, want een 'kind' kan vechten, vluchten of bevriezen. Het is denk ik moeilijk voor iemand, die geneigd is anderen te veel een podium te geven, om dan met iemand af te spreken die uit zichzelf al dat podium wil pakken.

Met mijn coach heb ik dit soort situaties vaak besproken. Dominante mensen zijn onzeker zegt hij altijd. Dat is moeilijk te zien, want ze komen wel voor zichzelf op. Maar zijn afweermechanisme waardoor hij steeds moest lachen, dat sarcastische lachen, dat weerspiegelde zijn dominante afweer en zijn onzekerheid.

Dominante mensen willen ook vaak een strijd aan gaan. 'Die strijd moet je altijd zien te ontlopen, daar moet je niet aan mee doen, dat willen ze', zegt mijn coach al tijd als we daar op terug blikken. Maar wat moet je dan wel doen? Het zo kort mogelijk houden en heel hard wegrennen.

Ik word zelf altijd bang dan, daarom bevries ik. Bang dat ik niet serieus wordt genomen, alle macht ligt in hun handen. Maar zij willen alles bepalen, wanneer een gesprek begint, wanneer een gesprek eindigt, wat grappig is en wat niet. En ik word daardoor weggedrukt en weer herinnert aan het kind dat ik was, het machteloze kind. Dat maakt deze relaties schadelijk.

Al met al is het enige wat je kan doen is deze mensen zoveel mogelijk vermijden, want ze gaan je verder beschadigen en helpen je niet om vertrouwen te krijgen in jezelf. Als je wel in de omstandigheden bent, zal je het kort moeten houden want het kost energie, je zult bij je gevoelens moeten blijven en proberen te voorkomen dat je je een kind voelt in die relaties. Dat is het pijnlijkst, als je ervaart dat je weer zo machteloos bent. (foto: Unsplash/redcharlie)

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl.

Interessante link:
- Weerbaar tegen dominante personen (DeSteven.nl)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties