Wat is noodzakelijk om een psychologische transformatie te ondergaan?

Wat is noodzakelijk om een psychologische transformatie te ondergaan?

Veel mensen gaan in therapie en krijgen handreikingen, maar echte stappen om zichzelf te veranderen worden niet gezet. Er zijn cijfers bekend dat maar 20 procent van de psychologische interventies uiteindelijk 'lukt', waarbij we nog kunnen betwisten wat 'lukken' betekent. Dit kan uiteraard aan de therapeut liggen, maar een belangrijk punt is dat er een mate van discipline en volharding van de patiënt wordt verwacht.

Dat het percentage niet zo hoog is, is ook niet zo heel vreemd. De problemen die mensen ondervinden zitten diepgeworteld en zijn, veelal, in de jeugd er al ingeslepen. Deze patronen aanpassen, daar is iemand waarschijnlijk zijn hele leven mee bezig. Om aan die discipline te werken, geven we in dit artikel een aantal tips die we noodzakelijk achten om significant succes te boeken:

(1) Therapeut of coach: Een therapeut of coach is nodig om je inzicht te geven in gedachten, gedrag of overtuigingen die je belemmeren in je leven. In eerste instantie zal diegene de problemen moeten aankaarten, een spiegel voor moeten houden en laten zien dat er, hoogstwaarschijnlijk, banden zijn met het verleden. Vervolgens worden handreikingen gegeven om je gedrag, gedachten of overtuigingen aan te passen. Het is belangrijk dat er begrip, steun en vertrouwen is van de coach of psychotherapeut om aan dit proces te blijven werken.

(2) Schrift of dagboek: Het klinkt knullig, maar een schrift waar al je moeilijkheden worden bijgehouden en waar tips van de coach of trainer worden opgeschreven is een must om het overzicht te bewaren en op jezelf te reflecteren. Een paar keer per week aantekeningen maken, je gevoelens of gedachten opschrijven en je doelen bijstellen gaat je scherp houden en je motiveren om aan de slag te blijven. Dit verbetert ook je bewustwording, wat vereist is voor een transformatie.

(3) Boeken of andere literatuur: Boeken met de juiste thematiek kunnen je ondersteunen in de transformatie. Ze bevestigen welke kant je op moet en herinneren je aan dat de oude patronen volgen niet de juiste weg is. Het is even zoeken welke boeken passen, maar daar kan je coach of therapeut ook mee helpen. Door met regelmaat te lezen, verleng je de sessies met je coach of therapeut en houd je het bewustzijn vast.

(4) Meditatie of yoga: Tot slot is meditatie of yoga nodig om contact te maken met het moment, met het nu. In het nu kan je alles veranderen, al zal je in de toekomst wel weer terugvallen in oudere patronen, maar steeds 'het nu' aantikken maakt je vrij van het verleden. Middels meditatie leer je je gedachten te observeren en je gevoelens te doorgronden. Met yoga maak je contact met je lichaam op dit moment. Het verleden is niet meer aan de orde, het gaat om wat je nu voelt in een yogales.

Met deze ingrediënten is het mogelijk om, samen met discipline, na jaren vooruitgang te boeken. Uiteindelijk is dit wat je nodig hebt, verandering op psychologisch gebied. Je kan je baan opzeggen, je relatie beëindigen, nieuwe vrienden zoeken, emigreren, maar je blijft altijd met jezelf geconfronteerd worden. Mensen met problemen op het gebied van psychologie hebben feitelijk geen andere keuze dan deze weg inslaan, of het leven blijft één grote lijdensweg.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties