Wat betekent parental enmeshment?

Wat betekent parental enmeshment?

Sommige kinderen hebben in hun jeugd last gehad van een te behoeftige ouder. Bijvoorbeeld, als een vader vaak weg is, is het mogelijk dat de moeder haar lichamelijke behoeften en aandacht gaat botvieren op het kind. Het kind moet daarmee de behoeften van de ouder inwilligen.

Als dit overdreven intiem ondoorzichtig seksueel van aard is, ontstaat er misbruik van het kind en wordt dit parental enmeshemt (= verstrengeling) genoemd. Er worden in tegenstelling tot bij seksueel misbruik geen fysieke grenzen overschreden. Een patiënt beschreef dit aan psycholoog Robert Weiss van PsychologyToday.com op de volgende manier:

'Mijn vader was vaak afwezig en als hij thuis was dan was hij op zichzelf, ik denk dat mijn moeder mij gebruikt heeft om voor hem in te vallen. Ze nam me mee uit na school, of om samen te lunchen of een film te kijken. Het was leuk, maar ook een beetje vreemd', steekt de patiënt van wal.

Hij vervolgt: 'En het stoorde me dat ze te dichtbij me wilde zitten en mijn hand wilde vasthouden. Toen ze ouder werd, toen gaf ze weleens commentaar op mijn lichaam en soms liep ze naar binnen als ik me aan het omkleden was of in de douche was. Dan voelde ik me oncomfortabel. Maar over het algemeen waren we heel close, we zijn dat nog steeds.'

Consequenties 

Volgens Weiss 'is het duidelijk dat zijn moeder hem gebruikte als een surrogaat-echtgenoot'. Zijn moeder heeft hem gebruikt om aan haar eigen emotionele intimiteit te voldoen. Door deze misbruik, kreeg de patiënt op volwassen leeftijd problemen met intimiteit in zijn eigen relatie.

Hierdoor is de kans groot dat hij zich afstandelijk zal gaan gedragen van volwassenen. Mede daardoor ontstaan er depressies en angststoornissen of liggen er verslavingen op de loer op het gebied van gokken, gamen, overmatig porno kijken etc.

Dr. Margaret Rutherfurd stipt het verder aan op haar site: 'Sommige mensen zullen tegen de patiënt zeggen: 'Wow wat ben jij close met moeder'. Maar feitelijk eist de ouder deze loyaliteit op en viert niet de onafhankelijk van zijn of haar kind. Als de patiënt ouder wordt, dan zal hij zich schuldig voelen om zijn eigen weg in te slaan in het leven.'

Therapie

Weiss stipt aan dat deze vorm van misbruik vaak wordt gemist in therapie, omdat het niet zo duidelijk zichtbaar is. In de therapie zal onderzocht worden wat de omvang is van de verstrengeling, wat de behoeften van het kind zijn geweest en er wordt duidelijk gemaakt hoe de verstrengeling is gerelateerd aan de hechtingsstijl van de patiënt. Uiteindelijk zal geleerd worden hoe de patiënt wél een gezonde relatie kan aangaan met een partner.

Gerelateerde links:
-Understanding parental enmeshment (Psychology Today)
-When a parent needs too much: What is enmeshment and how does it hurt a child? (DrMargarethRuthreford.com)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer