Waarom toptennisser Novak Djokovic mentaal zo sterk is

Waarom toptennisser Novak Djokovic mentaal zo sterk is

Novak Djokovic behoort samen met Rafael Nadal en Roger Federer tot de beste tennissers aller tijden. De voormalige nummer één van de wereld heeft eind januari in 2023 al 22 Grand Slams gewonnen en lijkt, aangezien hij jonger en fitter is dan Federer en Nadal, de GOAT (Greatest Of All Time) in het tennis te gaan worden.

Er is echter wat bijzonders aan de Serviër. Djokovic is niet zo geliefd bij de fans als Nadal en Federer en heeft vaak zelfs het publiek tegen hem. Toch lukt het hem om zulke wedstrijden ook om te presteren en te winnen. In gesprek met Graham Bensinger laat Djokovic weten dat hij dan gewoon voorstelt dat ze zijn naam scanderen in plaats van die van de tegenstander.

'Een deel van mij hoort dat mensen voor 'Rafa' (Nadal, red.) scanderen, maar een deel van me zegt ook dat ik me daardoor niet teniet laat gaan. Maar ik probeer het om te draaien in iets dat bruikbaar is voor mij. Het is een mechanisme, je realiteit in het leven is een reflectie van wat er binnen gebeurd. Het is misschien raar voor veel mensen', zegt Djokovic in het interview.

Meditatie en gedachten op de baan

Maar dit is nog niet alles, al jaren doet Djokovic en meditaties en visualisaties. De meditaties gebruikt hij om te voorkomen dat hij gaat denken op de tennisbaan. Voor belangrijke punten lukt het de Serviër om zijn gedachten uit te zetten en 'op zijn adem te letten'. Een klassieke vorm van mindfulness.

'Iedereen heeft angsten en gedachten op de baan. De grootste transformatie kwam toen ik toe gaf dat het er kan zijn, mijn ego is er ook de baan. Maar hoe ga ik er mee om dat het me helpt? Hoe maak ik er positieve energie van? Door me gelukkig en in het moment te voelen op de baan. Ik doe veel mindfulness en meditaties en ik heb ook life coaches en spiritual guides.'

'Ze helpen mij met issues en trauma's op de baan', vervolgt Djokovic. 'Zodra deze opkomen op de baan, bijvoorbeeld op een moment dat ik een breakpoint tegen heb. Dan krijg ik er meer controle over. Ik krijg sneller positieve gevoelens. Als dat niet gebeurd, dan probeer ik er bewust van te zijn en het te accepteren. Ik let op mijn adem en focus op wat ik nu moet doen: Het volgende punt spelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daar is jaren toegewijde oefening voor nodig', verklaart Djokovic zijn 'geheim' op de baan.

Naast Djokovic zijn er nog andere tennissers die meditatie toepassen in de top van het tennis. Vorig jaar gaf Stefanos Tsitsipas aan dat hij is begonnen met mediteren om zijn prestaties te bevorderen. Ook Denis Shapovalov is mediterend gezien tussen de tennispunten door.

Interviews en meditaties met Djokovic

Volledig interview Graham Bensinger met Novak Djokovic (2020)

Mediteren met Djokovic


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties