Waarom placebo’s oprecht pijn kunnen onderdrukken

Waarom placebo’s oprecht pijn kunnen onderdrukken

De kracht van een placebo is voor de wetenschap altijd een interessant thema geweest. Met name bij studies naar pijnverlichting. Vaak genoeg lieten de placebogroepen zien dat ze minder pijn ervaarden, maar hoe komt dit nu?

Onderzoekers van Dartmouth College hebben een groot meta-analyse gedaan waar ze met name keken naar de neurale mechanismen bij placebogroepen die meededen aan studies die zich focusten op het verlichten van pijn. De onderzoekers zagen dat een groot gedeelte van de voordelen die men krijgt van een medicijn of therapie om pijn te verlichten komt door de mentaliteit van het individu en niet het medicijn op zichzelf.

De onderzoekers hebben een grote meta-analyse gedaan waar ze keken naar tal van soorten studies over de behandeling van pijn. En waar ze vooral op focusten was de kracht van een placebo. Ze zagen dat de placebobehandelingen daadwerkelijk pijnactiviteiten verlichtten. De placebobehandelingen stimuleerden een bepaalde neuro-mechanisch proces waar de brein daadwerkelijk op reageerde. Dit staat ook wel bekend als placebo analgesie.

Tot voor kort wisten wetenschappers niet of deze mensen, die een placebobehandeling ondergingen, simpelweg een uitzondering waren op de wetenschappelijk norm of dat een placebo bij pijn daadwerkelijk iets uithaalt. Het nieuwe onderzoek van Dartmouth is baanbrekend omdat het tal van pijn gerelateerde studies bekijkt en vergelijkt. Het onderzoek bekeek vooral de neurale mechanismen, en daar zag men ook bij de placebogroepen daadwerkelijke veranderingen. Men ervaarde, ondanks de placebo, minder pijn en ook het brein reageerde positief hierop. Een van de onderzoekers zegt hier het volgende over:

"Onze bevindingen tonen aan dat de deelnemers die de meeste pijnvermindering lieten zien met de placebo, ook de grootste verminderingen lieten zien in hersengebieden die verband houden met pijnconstructie. We leren nog steeds hoe de hersenen pijnervaringen construeren, maar we weten dat het een mix is ​​van hersengebieden die procesinvoer van het lichaam en degenen die betrokken zijn bij motivatie en besluitvorming. Placebobehandeling verminderde de activiteit op gebieden die betrokken waren bij vroege pijnsignalering vanuit het lichaam, evenals motiverende circuits die niet specifiek verband hielden met pijn. "

Het onderzoek laat interessant genoeg zien hoe je individuele mentaliteit grote invloed kan hebben op het reduceren van pijn. Het geeft ook de wetenschap een beter idee wat nu precies pijn zou kunnen en hoe alle mechanismen eromheen werken - en dat het niet puur een cognitief proces zou zijn. De onderzoekers konden goed zien waar de pijnsignalering plaatsvond in het brein en ook hoe ieder individu hier dus anders op reageerde.

Daarnaast komt men ook weer een stapje verder in het wetenschappelijk definiëren van een placebo. Want tot op heden kan een placebo-effect voor hele rare bevindingen zorgen, die soms moeilijk te verklaren zijn. De onderzoekers zien hun onderzoek dan ook als een valide basis voor toekomstige perspectieven over placebo’s:

"Onze resultaten suggereren dat placebo-effecten niet alleen beperkt zijn tot sensorische/ nociceptieve of cognitieve / affectieve processen, maar waarschijnlijk een combinatie van mechanismen omvat die kunnen verschillen afhankelijk van het placeboparadigma en andere individuele factoren. De bevindingen van het onderzoek zullen ook bijdragen aan de toekomst. Onderzoek naar de ontwikkeling van hersenbiomarkers die de responsiviteit van een individu op placebo voorspellen en placebo helpen onderscheiden van analgetische medicatiereacties, wat een hoofddoel is van het nieuwe collaboratieve onderzoekscentrum, Treatment Expectation. "

(Foto: Ewa Urban/ Pixabay)

Lees meer over:
Psychologie onderzoek

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Ouderen zien zichzelf als 'meer klimaatbewust' dan jongeren en hebben meer vliegschaamte

Volgens een recent rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschouwen ouderen zichzelf vaker als 'klimaatbew...

Blog | Waarom we heftig reageren als oude pijn wordt aangeraakt

Sommige kleine dingen kunnen mensen heel erg boos maken. Dan zijn veel mensen verbaasd om wat diegene aan het doen is. Dat is...

Peter Leroy zet zich in om angst te verminderen bij pijn en prikken bij kinderen

Kinderen kunnen een trauma oplopen doordat zij op jonge leeftijd geprikt worden of pijn hebben in een ziekenhuis. Ze snappen...

Karena wilde alleen seks met emotioneel onbeschikbare mannen

Karena Kilcoyne heeft in een artikel op PscyhologyToday.com op heldere wijze omschreven hoe een zware jeugd ervoor zorgde dat...

John Bradshaw: 'Als je verliefd bent, dan ben je eigenlijk dronken'

John Bradshaw heeft gedurende zijn carrière genoeg met stellen gewerkt om wat zinnigs te zeggen over relatietherapie en verli...

Lees meer