‘Trippen met truffels’ als therapie tegen een angststoornis, depressie of burn-out

‘Trippen met truffels’ als therapie tegen een angststoornis, depressie of burn-out

Truffels die je helpen om van je angststoornis, depressie of burn-out af te komen? Het klinkt misschien gek, maar het kan wel binnenkort in Amsterdam. ‘Trippen met truffels’ zou een manier zijn van psychedelische therapie waardoor je je beter voelt én beter kan genezen van je mentale problemen. Eigenaar Onur Yilidirim vertelde erover tegen RTL Nieuws.

Binnenkort opent in Amsterdam een vestiging van ‘Field Trip Health’, een Canadees-Amerikaans bedrijf. Onder begeleiding gaan mensen hier met een psychotherapeut ‘trippen’ onder de invloed van truffels. In Nederland zijn truffels een legale softdrug en ze worden zelfs al op kleine schaal voor therapieën toegepast in. Bij Field Trip krijgen mensen truffels toegediend, zodat ze zich minder slecht voelen en de baas worden over hun psychische klachten. Het blijkt namelijk, uit onderzoeken en volgens directeur Yilidirim, dat psychedelische middelen als truffels een positief effect hebben op psychische problemen.

Het brein veranderen

Hoe dat werkt legt Yilidirim uit tegen RTL: ‘Psychedelica lijken het brein te veranderen. Er zijn structuren in onze hersenen die altijd met elkaar communiceren en dat leidt ertoe dat jij op een bepaalde manier over jezelf denkt en tegen iets aankijkt.’ Door het gebruiken van psychedelische drugs kunnen die structuren in de hersenen niet meer zo goed met elkaar communiceren. Door het gebrek aan communicatie, kunnen je hersenen beter nieuwe connecties aanmaken, Het gebruiken van de truffels zou moeten helpen met een meer positieve kijk op het leven, en op jezelf.

Twintig uur aan therapie

In totaal zal de therapie twintig uur bedragen, verdeeld over verschillende dagen. Eerst krijgt de persoon de truffels toegediend en daarna krijgt hij of zij een sessie met psychotherapeuten. Hiervoor betaald de persoon vierduizend euro voor en een vergoeding via de zorgverzekering zit er op dit moment nog niet in. Wel hoopt Yilidirim dat in de toekomst de verzekering een deel van de kosten gaat vergoeden, zodat het toegankelijker wordt voor alle mensen die er gebruik van willen maken.

Het klinkt allemaal heel goed en niet heel onbekend. Van wiet, ook een legale softdrug in Nederland, ervaren mensen dezelfde effecten. Maar kan het ook misgaan? Want het is en blijft een drug en met een drug kun je een ‘bad trip’ belanden. Yilidirim geeft toe dat niet altijd een positieve ervaring kan worden, omdat er gedachtens kunnen loskomen die een persoon nog niet heeft verwerkt en dat kan leiden tot een paniekreactie. Een bad trip wilt hij het zelf niet noemen en er is professionele begeleiding aanwezig om te helpen met deze paniekreacties.

Dé oplossing? 

Maar is dit dé oplossing voor mentale problemen? Met RTL Nieuws deelt onderzoeker Joost Breeksema van het UMCG zijn twijfels. Volgens hem is er nog niet genoeg onderzoek over de langetermijneffecten. Ja, mensen voelen zich wellicht beter na een aantal sessies, maar blijven ze zich ook beter voelen? Dat is nog niet genoeg onderzocht volgens Breeksema. Hij gelooft echter wel in de effecten van psychedelica, maar ziet ook dat truffeltrips een hele intense en impactvolle ervaring zijn. Ze versterken bijvoorbeeld al bestaande gevoelens en gedachtens, dus op het moment dat iemand al heel bang is, kan dat gevoel alleen nog maar worden versterkt.

Momenteel lopen er wel verschillende onderzoeken naar de effecten van psychedelica op mensen met psychische klachten. ‘Maar door nu al zo'n behandeling aan te bieden loopt Field Trip hierop vooruit en bevinden ze zich op glad ijs. Als je het aanbiedt met het idee: neem dit en dan ben je van je depressie af, en mensen krijgen geen langdurige nazorg. Dat lijkt me geen goed idee.’ (Foto: Pexels/Alex Green)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

'Ouderen met een verwond kind in zich zijn vaak erg egocentrisch'

John Bradshaw bespreekt in de laatste video van zijn televisie-serie hoe mensen die met een verwond innerlijk kind rondlopen...

Ouderen zien zichzelf als 'meer klimaatbewust' dan jongeren en hebben meer vliegschaamte

Volgens een recent rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschouwen ouderen zichzelf vaker als 'klimaatbew...

Blog | Waarom we heftig reageren als oude pijn wordt aangeraakt

Sommige kleine dingen kunnen mensen heel erg boos maken. Dan zijn veel mensen verbaasd om wat diegene aan het doen is. Dat is...

Peter Leroy zet zich in om angst te verminderen bij pijn en prikken bij kinderen

Kinderen kunnen een trauma oplopen doordat zij op jonge leeftijd geprikt worden of pijn hebben in een ziekenhuis. Ze snappen...

Karena wilde alleen seks met emotioneel onbeschikbare mannen

Karena Kilcoyne heeft in een artikel op PscyhologyToday.com op heldere wijze omschreven hoe een zware jeugd ervoor zorgde dat...

Lees meer