Psychische problemen na een hersenschudding kunnen jaren voortduren

Psychische problemen na een hersenschudding kunnen jaren voortduren

Een derde van de kinderen en adolescenten ontwikkelt na een hersenschudding een psychisch probleem. Volgens een nieuw literatuuroverzicht kunnen die psychische problemen nog meerdere jaren na de blessure voortduren.

Uit het onderzoek, geleid door het Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) en gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, blijkt dat de geestelijke gezondheid van mensen die een hersenschudding hebben gehad, beter geëvalueerd moet worden en opgenomen moet worden in de standaard beoordeling bij hersenschuddingen.

MCRI-onderzoeker en Monash University PhD kandidaat Alice Gornall zei dat ondanks het feit dat veel post-commotionele en geestelijke gezondheid symptomen overlappen, de relatie tussen vertraagd herstel en geestelijke gezondheid slecht begrepen was tot dit literatuuronderzoek.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 69 artikelen bekeken die gepubliceerd waren tussen 1980 en juni 2020 en ging over bijna 90.000 kinderen die een hersenschudding hadden. Vallen, met 42,3 procent, en sportletsels, met 29,5 procent, waren de meest voorkomende oorzaken van het letsel, gevolgd door auto-ongelukken met 15,5 procent.

Uit het onderzoek bleek dat tot 36,7 procent significant hoge niveaus van internaliserende problemen ondervond, zoals teruggetrokkenheid, angst, depressie en posttraumatische stress en twintig procent externaliserende problemen zoals agressie, aandachtsproblemen en hyperactiviteit na een hersenschudding in vergelijking met gezonde kinderen of kinderen die andere verwondingen opliepen, zoals een armfractuur.

Sterke voorspeller

Reeds bestaande geestelijke gezondheidsproblemen waren een sterke voorspeller van geestelijke gezondheidsproblemen na een hersenschudding. Volgens de evaluatie kreeg 29 procent van de kinderen met een psychische stoornis van voor de hersenschudding een nieuwe psychische stoornis ná de hersenschudding. Tot 26 procent zonder voorafgaande geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelde later symptomen.

Gornall zei dat, hoewel er tussen drie en zes maanden na de verwonding aanzienlijke verbeteringen in de geestelijke gezondheid optraden, een minderheid van de kinderen daarna nog verscheidene jaren symptomen bleef houden. Volgens Gornall is dit een groeiend probleem voor de volksgezondheid is, aangezien een derde van de kinderen een hoofdletsel oploopt voor ze dertien jaar oud zijn.

Blijvende uitdaging 

Ondanks de hoge incidentie van hersenschudding bij kinderen en volwassenen, blijft het identificeren van degenen die risico lopen op aanhoudende problemen na een hersenschudding een prominente uitdaging voor clinici. Daar komt nog bij dat kinderen er twee keer zo lang over doen om van een hersenschudding te herstellen dan volwassenen, waarbij één op de vier kinderen langer dan een maand na de verwonding symptomen ervaart.

Daarom zijn MCRI-onderzoekers ook bezig met het testen van een interventie, Concussion Essentials, om te voorkomen dat kinderen op lange termijn last krijgen van symptomen. De acht sessies combineert fysiotherapie en psychologische behandelingen die zich richten op de huidige symptomen met voorlichting over veelvoorkomende problemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en terugkeer naar beweging, school en sport. Uit de eerste gegevens blijkt dat de interventie effectief is in het versnellen van het herstel.

Ondanks dat het onderzoek goede stappen zet, is het volgens MCRI-professor Vicki Anderson het belangrijkst dat de beoordeling, preventie en interventie van geestelijke gezondheidsproblemen na hersenschudding moet worden geïntegreerd in de standaard behandeling voor een hersenschudding. Op die manier kan het op de beste manier worden aangepakt en kunnen kinderen en volwassenen geholpen worden met eventuele geestelijke gevolgen. (Foto: Pexels/Jonas mohamadi)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties