Opinie | Ik kreeg halverwege de tenniswedstrijd een mentale breakdown

Opinie | Ik kreeg halverwege de tenniswedstrijd een mentale breakdown

Soms zijn er momenten dat je de controle een beetje kwijt bent. Niet per se controle in term van emoties, maar dat je gewoon even gevangen zit en er niet meer uit komt. Onlangs had ik zo'n moment op de tennisbaan waarop ik bleef hangen.

Het was al 's avonds na het werk, waardoor de scherpte al iets minder is dan overdag. We speelden een dubbel waarbij ik wel aardig begon, maar op een gegeven moment sloeg ik een paar relatief makkelijke volleys uit of in het net. Toen begon ik na te denken.

Dan ga je denken 'dat de scherpte er niet is', dat het 'niet je dag is' etc. Vervolgens ben je al aan het denken voordat je een bal slaat, dat hij dan fout gaat. Dat is niet goed. Normaal herken ik het en kan ik er na een game mee stoppen, maar ik had geen enkele mogelijkheid om te reflecteren. Het was er niet.

Ik bleef er in hangen, werd somber en was teleurgesteld dat ik zo liep te tennissen. Ik kwam in primaire afweer, zoals dat afweermechanisme heet in de PRI-cirkel van Ingeborg Bosch. Dan kom je in een gemoedstoestand van 'ik kan het toch niet', 'niets lukt' etc. Vol zelfverwijten en waarbij je niet meer helder waarneemt.

Achteraf verbaast het me dat ik er zo lang ik bleef zitten. Zelfs na de wedstrijd bleef ik verbaasd, teleurgesteld en vol onbegrip. Ergens was ik ook gewoon niet zo fit, want ik mistte de agressie om te tennissen, de bewustzijn om juiste keuzes te maken en soms het gevoel om een bal te slaan.

De vraag is alleen, hoe kan ik zulke dingen voorkomen? Ik zou bijvoorbeeld iets meer kunnen mediteren op de dag van het tennissen of in ieder geval zorgen dat ik niet te veel in mijn hoofd zit en ga oordelen. Boeddhistische meesters wijzen daar ook vaak op als voordeel van het mediteren. Het is niet altijd voor het moment, maar als je mediteert, dan is de kans groter dat je in moeilijke situaties 'het hoofd koel houdt'.

Daarnaast lees ik in mijn vrije tijd wat over deze afweermechanismen die vaak voorkomen. Als ik me daar bewuster van ben, kan ik het makkelijker benoemen bij mezelf. Tot slot is het natuurlijk ook slim om het tennis niet te serieus te nemen, de lat niet te hoog te leggen en er gewoon plezier in te hebben. Er zitten nu eenmaal iets mindere dagen tussen. (foto: marksontennis/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

'Ouderen met een verwond kind in zich zijn vaak erg egocentrisch'

John Bradshaw bespreekt in de laatste video van zijn televisie-serie hoe mensen die met een verwond innerlijk kind rondlopen...

Ouderen zien zichzelf als 'meer klimaatbewust' dan jongeren en hebben meer vliegschaamte

Volgens een recent rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschouwen ouderen zichzelf vaker als 'klimaatbew...

Blog | Waarom we heftig reageren als oude pijn wordt aangeraakt

Sommige kleine dingen kunnen mensen heel erg boos maken. Dan zijn veel mensen verbaasd om wat diegene aan het doen is. Dat is...

Peter Leroy zet zich in om angst te verminderen bij pijn en prikken bij kinderen

Kinderen kunnen een trauma oplopen doordat zij op jonge leeftijd geprikt worden of pijn hebben in een ziekenhuis. Ze snappen...

Karena wilde alleen seks met emotioneel onbeschikbare mannen

Karena Kilcoyne heeft in een artikel op PscyhologyToday.com op heldere wijze omschreven hoe een zware jeugd ervoor zorgde dat...

Lees meer