Negen vragen om je 'emotionele veiligheid' te meten

Negen vragen om je 'emotionele veiligheid' te meten

Mensen die veilig gehecht zijn voelen zich ook vaak emotioneel veilig in relatie met anderen. Harvard-psycholoog Cortney Warren heeft daarom negen vragen op gesteld waarmee je kan meten of je emotionele veiligheid kent.

'Emotioneel zekere mensen voelen zich krachtig, zelfverzekerd en veilig. Ze leven authentiek en houden vast aan hun eigen waarden en overtuigingen, zelfs wanneer dit anderen tegen de haren in kan strijken', schrijft Warren verder op de site van de CNBC.

Als je vervolgens 'ja' op één van onderstaande negen vragen kan zeggen, dan ben je emotioneel veiliger dan de meeste mensen. Waarschijnlijk, dat staat er niet bij, bedoelt Warren ook dat des te meer je er met 'ja' kan beantwoorden des te emotioneel veiliger je bent bij anderen.

(1) Kan je luisteren naar verschillende perspectieven waar je het niet mee eens bent?
Emotioneel veilige mensen kunnen naar punten van anderen mensen luisteren zonder dat ze daar agressief op hoeven te reageren. Ze reageren empathisch en met begrip, zelfs tijdens een conflict of onenigheid.

(2) Kan je gezonde grenzen stellen?
Emotioneel veilige mensen kunnen gezonde grenzen stellen. Zij kunnen verwoorden hoe ze behandeld willen worden en kunnen daarbij ook richtlijnen aangeven hoe ze reageren als de grenzen worden overtreden.

(3) Kan je toegeven dat je ernaast zit?
Iedereen zit er weleens naast, maar voor sommige mensen is dit heel erg moeilijk om toe te geven. Emotioneel veilige mensen kunnen het toegeven als ze fout zitten, hun verantwoordelijkheid nemen en hun excuses aanbieden.

(4) Ken je je waarden en overtuigingen?
Emotioneel veilige mensen weten waar ze voor staan en durven daarvoor uit te komen. Ze zijn authentiek en kennen hun waarden. Ze passen deze consistent toe in verschillende situaties.

(5) Kan je negatieve emoties met respect overbrengen?
Emotioneel onveilige mensen uiten hun emoties vaak met te veel emotionele lading of te passief-agressief. Als je emotioneel veilig bent dan communiceer je vanuit jezelf en heb je geen behoefte om de ander aan te vallen. Je communiceert als 'ik voel dit of dat' in plaats van dat je anderen de schuld geeft.

(6) Kan je kritiek van anderen accepteren?
Emotioneel veilige mensen voelen zich ook nog goed bij kritiek van anderen mensen. Ze hoeven het niet meteen weg te wuiven. Je neemt kritiek van anderen niet te persoonlijk en kan er met een heldere blik naar kijken.

(7) Streef je naar ontwikkeling en groei?
Emotioneel veilige mensen hebben de focus op ontwikkeling en de reis van het leven. Ze zijn niet bang voor veranderingen en willen graag het beste uit zichzelf halen.

(8) Kan je ermee stoppen om impulsief te reageren?
Emotioneel veilige mensen zijn in staat om niet meer impulsief te reageren op dingen. Ook als ze teleurgesteld zijn of emotioneel geraakt.

(9) Heb je er vertrouwen in dat het goed met je zal komen? Ondanks de moeilijke dingen op je weg.
Veilig gehechte mensen hebben van nature meer basisvertrouwen. Dit komt omdat hun behoeften vanaf jongs af aan vervuld zijn. Mensen die niet emotioneel veilig zijn hebben dit vertrouwen als klein kind niet gehad dat hun behoeften bevredigd worden en hebben daarom op latere leeftijd ook minder vertrouwen 'dat het goedkomt'.

Scoor je heel laag op bovenstaande vragen of erger, scoor je helemaal niet, dan is het nog niet getreurd. Met hard werken, veel lezen, zelfanalyse, eventueel met behulp van een psycholoog of coach, is het mogelijk om op steeds meer vragen 'ja' te beantwoorden. Maar dat betekent wel decennia aan werk!


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Schrijfster Griet Op de Beeck 'zag pittige seksuele beelden' na gebruik ketamine

Op 29 oktober verschijnt het boek 'Het wordt beter' van de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck. Het is een persoonlijk ve...

Hoe herstel je als je hart is gebroken? Zelfliefde is de sleutel

John Kim, auteur voor PsychologyToday.com, heeft een boek geschreven in het Engels over hoe je om moet gaan met verbroken rel...

Video | Nieuwe podcast met trauma-expert Gabor Maté

Gabor Maté is weer eens bij een podcast langsgegaan om te praten over de invloed van trauma. Dit keer ging hij op bezoek bij...

Blog | Hoe lang hoort psychotherapie te duren? Het antwoord zal pijn doen

Sommige mensen denken dat ze naar een psychotherapeut kunnen en na vijf sessies zijn behandeld. Helaas gaat het niet om gebit...

'Student' loog om angst 'totale afwijzing', maar het bleek een projectie

Job van Ballegoijen de Jong (39) loog jarenlang tegen iedereen, inclusief zijn familie en vrienden, dat hij een studie volgde...

Lees meer