Hoe kan je je ware zelf vinden middels Internal Family Systems-therapie?

Hoe kan je je ware zelf vinden middels Internal Family Systems-therapie?

Bij complexere persoonlijkheidsproblematiek kan het Internal Family Systems-therapie van Richard Schwartz helpen om de verstopte delen van jezelf te omarmen en weer te integreren in het geheel. Je kan dan beter inzicht krijgen in hoe deze verschillend persoonlijkheden samenwerken.

Bij het model gaat men ervan uit dat onder de verschillende persoonlijkheden het ware zelf zit. Het doel is onder andere om het herkennen dat het niet nodig is om te vechten met sommige delen en dat het niet de bedoeling is om ze elimineren maar om te integreren.

In de therapie zijn er drie groepen van sub persoonlijkheden: ballingen, managers en brandweerlieden. De balling representeren het verwonde kind dat een trauma heeft opgelopen. Zij dragen de angst en de hevige pijn. De managers hebben een beschermende functie en nemen een bepaalde rol aan ten opzichte van de buitenwereld. De brandweerlieden trekken samen met de ballingen op en trekken de aandacht weg van de pijn en schaamte. Ze zorgen voor verslavingen met bijvoorbeeld drugs en alcohol en andere excessen.

Psychiater Bessel van der Kolk liet in zijn boek Traumasporen (2014) weten dat de IFS goed werkt bij mensen met dissociatie. 'Het IDS-model deed me beseffen dat dissociatie voorkomt op een continuüm', liet Van der Kolk optekenen. 'Bij trauma raakt het zelfsysteem defect en komen de delen van het zelf tegenover elkaar te staan'. Deze therapie moet de delen weer met elkaar kunnen laten integreren.

Volgens Van der Kolk is het belangrijk in te zien 'dat de verschillende delen een functie hebben'. 'De eerste stap naar deze samenwerking is om ervoor te zorgen dat het innerlijk systeem alle delen verwelkomt en beseft dat ze allemaal - zelfs de delen die suïcidaal en destructief zijn - gevormd zijn in een poging om het zelfsysteem te beschermen, ongeacht hoe bedreigend ze lijken.'

Vervolgens is het volgens Schwartz zaak om de leiding over de delen te gaan nemen en een soort volwassenbewustzijn te creëren die het sterkst wordt. Dit lijkt op het 'healthy part' waar Franz Ruppert mee werkt in trauma-heling.

Een mogelijkheid om dit volwassen bewustzijn sterker te maken is middels mindfulness. 'Mindfulness verhoogt de activering van de mediale prefontale cortex en vermindert de activering van structuren zoals de amygdala die onze emotionele reacties triggeren. Dit vergroot de controle over onze emotionele hersenen', aldus Van der Kolk.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer