Een nieuwe taal leren is de ultieme hersenstimulans

Een nieuwe taal leren is de ultieme hersenstimulans

De kracht van taal en woorden wordt vaak genoeg onderschat. Toch is naast lezen een nieuwe taal leren een van de beste prikkels voor een continue hersenontwikkeling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het oppakken van een nieuwe taal voor tal van positieve veranderingen in het brein zorgt.

Eerder schreven we al over de 'helende' kracht van lezen voor het brein. Lezen werkt als een goed remedie tegen fysieke en mentale stress. Daarnaast kan men ook veel opsteken van lezen. Het vergroot je cognitieve vermogen, het leert je beter om je gedachten onder woorden te kunnen brengen en het vergroot je woordenschat en kennis.

Daarnaast heeft lezen, net als een taal leren, een waardevolle functie voor ons empathisch vermogen. We leren ons beter inleven in een ander. We leren door te lezen en het leren van een nieuwe taal om een ander beter te begrijpen. Of het nu gaat om je buurman of een andere cultuur. Met taal bezig zijn kan dit soort empathische processen verbeteren.

Een nieuwe taal leren is bij de uitstek de beste manier om je te verdiepen in het 'onbekende' - wat in dit geval natuurlijk de culturele achtergrond is van een taal. Wanneer men een nieuwe taal aan het leren is, is men niet alleen maar bezig met woordjes stampen. Je bent ook bezig met een vorm van culturele verrijking. Je gaat je verdiepen in de gewoontes van een land of landen waar deze taal wordt gesproken. Uiteindelijk maak je zelf de stap naar het lezen van de oorspronkelijke literatuur van een land.

Daarnaast is een nieuwe taal leren ook enorm goed voor onze zelfreflectie. Een nieuwe taal stimuleert ons om onbewust kritisch te kijken naar jezelf en je achtergrond. Vragen als 'waarom zeggen wij dit zo' of 'hoe komt het dat...' zijn gedachtes waar je onbewust mee gaat stoeien. Japanse onderzoekers zagen een enorme verhoging van de hersenactiviteiten bij mensen die een nieuwe taal aan het leren waren. Alle vier de breinregio's die zich met taal bezig houden worden enorm geprikkeld door het leren van een nieuwe taal.

Een nieuwe uitdaging voor je brein is altijd goed - en het is natuurlijk ook heel leuk om je ergens in vast te bijten. Een taal leren of bezig zijn met taal is een perfecte manier om je brein tot het uiterste te testen en daarnaast jezelf te leren verdiepen in een ander - van personen tot culturen.

Een nieuwe taal leren is misschien wel de beste communicatietraining die er is. Wat ook een van de Japanse onderzoekers, Sakai, onderstreept: "We hebben allemaal hetzelfde menselijke brein, dus het is voor ons mogelijk om elke natuurlijke taal te leren. We zouden moeten proberen ideeën in meerdere talen uit te wisselen om betere communicatieve vaardigheden op te bouwen, maar ook om de wereld beter te begrijpen - om de meningen over andere talen te verbreden. mensen en over de toekomstige samenleving, " (Foto: Gerd Altmann/Pixabay)

Lees meer over:
psychologie menselijk brein

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

IDS Filmtip | About Endlessness

De film About Endlessness is bijzonder, weird, absurd, maar ook boeiend. Het kijkt vooral lekker omdat het allemaal heerlijk...

Opinie | Dagelijks maar bidden dat ik uit de depressie kom

Ik heb voor de tweede keer in twee jaar een depressie en dat doet pijn. Mensen die geen depressie hebben snappen er echt de b...

IndeSpiegel tijdelijk op pauze!

De site IndeSpiegel.nl moet noodgedwongen op pauze gezet. Helaas hebben we dit besluit moeten nemen. We hebben met plezier he...

Is geluk een natuurlijk iets? Of is het een menselijke constructie?

Geluk is niet natuurlijk stelt de Britse psycholoog Rafa Euba. Volgens hem is het een menselijke constructie. Een staat van t...

Op welke leeftijd beginnen de meeste psychische stoornissen?

De leeftijd waarop mensen te maken krijgen met mentale gezondheidsproblemen variëren enorm. Angststoornissen en extreme fobie...

Lees meer