De regel dat je elk tien jaar van je leven je leven drastisch moet omgooien

De regel dat je elk tien jaar van je leven je leven drastisch moet omgooien

Happiness-expert Arthur Brooks, werkzaam op Harvard, adviseert om iedere tien jaar je leven drastisch om te gooien. Waarom? Omdat je dan succes ergens in hebt en dan wordt het een herhaling van zetten. Dan blijf je steeds hetzelfde doen.

Hij begon als muzikant in de jaren twintig, daarna haalde hij een PhD in economie en was hij professor voor vijftien jaar. Vervolgens nam hij een baan als manager bij een non-profit bedrijf genaamd de American Enterprise Institute.

David Sackett, medisch onderzoeker en oprichter van de Evidence Based Medicine-beweging, geloofde dat wanneer je ergens een expert in bent, je moet stoppen. Een expert moet volgens hem 'zijn hele leven zijn ideeën verdedigen' en komt niet vooruit meer. Ze helpen ook het onderzoeksgebied niet meer, dat zijn de nieuwelingen die innoveren.

'Feitelijk doen ze niets meer dan de tijd uitzitten'

Nassir Ghaemi, professor in de psychiatrie op Harvard, schrijft over dit onderwerp van elke tien jaar je leven omgooien een stuk op PsychologyToday.com. Hij citeert op een gegeven moment. 'Met andere woorden, het grootste obstakel voor succes is succes'. En verderop: 'Als het slecht gaat, stop je na vijf jaar met dingen. Gaat het erg goed, dan kan je het rekken tot vijftien jaar.'

Volgens Ghaemi gaan de meeste mensen in de wetenschap zich tot hun veertigste ergens in verdiepen en worden ze expert. Maar de rest van hun leven blijven ze daar in vast zitten, van hun veertigste tot hun zeventigste. 'Feitelijk doen ze niet veel meer dan de tijd uitzitten', schrijft hij. 'En dat wordt gezien als een succesvolle academische carrière. Mensen worden geëerd om een halve eeuw aan 'service' in hetzelfde instituut.'

Poll

Ga je dit ook toepassen?


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties