De coronacijfers die veel mensen niet eens kennen

De coronacijfers die veel mensen niet eens kennen

Het verbaast mij dat sommige leeftijdsgenoten die ik spreek, of in ieder geval relatief jonge mensen, behoorlijk bang zijn voor het coronavirus. Dan vraag ik me weleens af, kent iedereen wel de percentages?

Ik zeg het dan ook vaak en dan weten ze dat niet. Dat wil overigens niet zeggen dat ik zelf geen angst heb als ik soms lees wat er kan gebeuren, maar dat is dezelfde irreële angst die ontstaat bij andere mensen. Ik herken het en stop er meteen mee. Het zijn meestal luttele seconden.

Maar, er zijn mensen die meer angst hebben, die zelfs bepaalde dingen niet meer doen, terwijl ze wel gewoon onder de 60 jaar oud zijn en gezond zijn. Het is treurig dat er zoveel onnodige angst is in de samenleving, want de cijfers wijzen niet op die angst. Het is net alsof mensen met vliegtuigangst continu in een vliegtuig zitten.

Econoom Robin Fransman is al vanaf dag één actief met de cijfers van het coronavirus. Hij pleit er ook voor om de mensen onder de 60 jaar, voor wie het virus nagenoeg niet gevaarlijk is, meer hun gang te laten gaan. Hij pleit voor een 60 min-samenleving, dat volgens de Rabobank ook nog economisch gunstiger zou zijn dan een anderhalvemeter-samenleving.

Het blijkt dat de overlijdenskans voor iemand die positief wordt getest op corona (CFR) 11,01 procent is voor 80+, 1.17% voor 60-79 jaar, 0,05% voor 40-59 jaar en 0,00% voor 0-39 jaar. Er zijn onder de 40 in Nederland sinds maart vijftien mensen overleden aan corona. Onder de 60 zijn dat er 212, zo meldt het RIVM.

Tel daar bij op dat bij de eerst golf 80 procent last had van overgewicht en je weet dat mensen met een normale BMI eigenlijk niks te vrezen hebben voor het coronavirus als je 60 jaar of jonger bent en verder geen onderliggende kwalen hebt. Toch zijn nog veel mensen bang in die categorie en dat is best bijzonder, dat is gewoon irreële angst die weggenomen kan worden. Want het is onnodig lijden.

Wat doen tegen irreële angst?

Wat kunnen mensen met irreële angst doen om eruit te komen? Het eerste wat slim is om aan te pakken is je gedrag. Je gedrag moet, behoudens dat je je wel aan de anderhalve meter moet houden om anderen niet te besmetten, hetzelfde blijven als voor het coronavirus. Als je merkt dat je dingen mijdt die wel horen te kunnen op anderhalve meter, dan cultiveer je de angst en blijft het in je zitten.

Het tweede wat verstandig zal zijn is om te zorgen dat je niet te veel in je hoofd zit. Je hoofd veroorzaakt de irrationele angst. Sporten en dingen als yoga zorgen ervoor dat je meer je lichaam voelt en minder nadenkt. Daarnaast kan een meditatie helpen om je gedachten beter te observeren waardoor je makkelijker uit de angst kan komen.

Tot slot misschien wel de meeste krachtige tip die we uit het boeddhisme overnemen is om te proberen in het moment te leven. Denken aan de toekomst of het verleden wordt vaak lijden, maar gewoon ademen en in het moment aanwezig zijn geeft volgens de oosterse wijsheid het meeste geluk. Dit is niet eenvoudig en heeft vaak oefening nodig, maar daarvoor zou je meditatie kunnen gebruiken.

Vliegangst grotendeels overwonnen

Ik heb bovenstaande methoden toegepast toen ik vorig jaar naar Londen ging vliegen om te testen. Ik ben eigenlijk bang ben voor vliegen en nam de tweede vlucht van mijn leven. Ik kreeg wel zweethandjes en zweette ook een beetje, maar ik kwam niet meer in een fase waarbij ik de controle verloor en in paniek raakte of continu angstige gedachten had. Eigenlijk ging de vlucht mij makkelijk af, met name de terugweg kende ik weinig angst.

Ik hoop dat anderen dit kunnen toepassen voor hun corona-angst, want die is bij de meeste mensen niet terecht. Dat blijkt wel uit bovenstaande cijfers voor gezonde mensen onder de 60 jaar. Wees ook niet voorzichtig om anderen op deze statistieken te wijzen zodat ze minder kans hebben om zoveel onnodige angst te hebben, want dat is gewoon onnodige lijden en treurig. (foto: Alexandra Koch/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer