Blog | Wat gebeurt er precies in (psycho)therapie?

Blog | Wat gebeurt er precies in (psycho)therapie?

Voor mensen die nooit in therapie zijn geweest is een psycholoog, therapeut, psychotherapeut, psychiater misschien beangstigend. Ze zijn bang dat ze 'betrapt' worden, dat emoties te dichtbij of andere zaken die niet plezant lijken. Maar, mensen die psycho(therapie) hebben gehad, lijken een voorsprong te hebben op de rest van de wereld.

Zij hebben, mits deels geslaagd, geleerd naar zichzelf te kijken. Deze introspectie, is van cruciaal belangrijk voor hoe ze met zichzelf om gaan en met andere mensen. Mensen die geen therapie hebben gevolgd, die hebben vaak niet door hoe ze met zichzelf omgaan en met anderen. Hierdoor kunnen mensen met therapie achter de rug meer empathisch zijn dan mensen die geen therapie hebben gevolgd.

Grof gezegd zal voor het grootste deel van de mensen die in therapie de volgorde er hetzelfde uitzien. Leren beschrijven van emoties en gedachten, terug gaan naar de kindertijd waar vaste patronen zijn ontstaan, uit elkaar trekken van het verleden en het heden, de bij de patronen gepaarde afweermechanismen ontmantelen en vervolgens proberen nieuwe patronen toe te passen of gewoon 'vrij' zijn.

Uiteraard zijn er uitzonderingen met allerlei trauma's, maar voor de meeste mensen zal de therapie zo verlopen. De rugzak uitpakken is echter geen eenvoudige klus. Daar komt veel angst bij kijken en dat is dan ook de reden dat veel mensen niet eens met die rugzak op de sofa willen belanden.

Vergeet niet dat dit een proces van jaren is, misschien wel je hele leven. Waarschijnlijk niet eens misschien, vrijwel zeker. Die patronen zijn zo hardnekkig, dat je dat niet even weg kunt werken, daar is heel veel doorzettingsvermogen, moed en inzicht voor nodig. Het is niet zoals sommige beweren dat we het wel even 'behandelen', dat klinkt als een pleister er op doen en dat we weer klaar zijn. Helaas is dit niet de waarheid voor het gros van de therapievolgers. (foto: Pexels/Cottonbro)

Sjoerd Valkering
Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties