Blog | De moral defense van Fairbairn blijft soms lastig te tackelen

Blog | De moral defense van Fairbairn blijft soms lastig te tackelen

Ronald Fairbairn heeft er een mooi woord voor: the moral defense. Dit betekent dat een kind zichzelf de schuld geeft van (emotionele) mishandeling door ouders. Het is jouw schuld dat er geen goede band is met de primaire verzorger.

Dit 'moet een kind wel doen', want het kind is afhankelijk van de ouders en als de ouders als slechterik worden gezien, dan heeft het kind een probleem om te overleven. Dus als er gekozen moet worden tussen wie slecht is, de ouder of het kind, dan is het kind gedwongen om zichzelf aan te pakken.

Die schuld die dan ontstaat, wat uiteindelijk ontaard in toxische schaamte, die blijft in een persoon zitten. Als je als persoon later wordt afgewezen door iemand anders, dan is het jouw schuld. Als je een baan niet krijgt die je wil hebben, dan heb jij het veroorzaakt. Als je verliest met tennis, dan is het jouw fout.

Onlangs speelde ik tennis met iemand in een groep en die persoon leek wat afstandelijk te zijn tijdens de les. Later kreeg ik een berichtje wat helemaal niet duidde op enige vorm van afstandelijkheid. Toen realiseerde ik me dat het een projectie van mijn angst was geweest. En ik concludeerde dat het aan mij lag dat hij afstandelijk was.

Zo zie je dat dit coping mechanisme, dat er vanaf jongs af aan zit ingebakken, zich soms nog steeds blijft herhalen. Ik heb daar ook wel last van gehad als vrouwen geen interesse in mij hebben. Ik kon eigenlijk bijna niet verder kijken dan dat het aan mij lag. Als iemand dan zou zeggen: 'Dit is iets van haar, of een beslissing van haar dat ze niet verder wil, het heeft niets met jou te maken'. Dan kon ik dat op een gegeven moment wel een beetje voelen of zien.

Dat je je dan realiseert dat er meer partijen zijn die mee doen. Overigens is een afwijzing door een man of vrouw sowieso hypercomplex, waarbij er zoveel redenen kunnen zijn, het hoeft niet, die buiten jezelf kunnen liggen. Je kan niet genoeg op zijn vader of moeder lijken, of bepaalde eigenschappen doen zich net aan diegene zijn ex denken, of diegene is net op zoek naar een type waar je dan net niet in valt of je komt te dichtbij terwijl diegene iemand zoekt die onbereikbaar is of andersom.

Al met al denk ik wel dat de moral defense van Fairbain uiteindelijk heel diep gaat. Dit zijn dan nog redelijk tastbare voorbeelden, maar hoe zit het met de kritiek van iemand op dat het over het algemeen niet zo lekker loopt in het leven? Of dat je over het algemeen vindt dat je te weinig hebt bereikt? Of dat je bepaalde doelen niet haalt in het leven? Is het dan ook jouw schuld?

Om de toxische schaamte uit te bannen is er geen andere weg dan heel hard werken, analyseren, lezen, het gezonde-ik sterker maken of de Adult-state zoals Eric Berne het noemt in de Transactional Analysis.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Video | Bram Bakker in gesprek met Jakob van Wielink over mannelijke kracht

Bram Bakker gaat in gesprek met Jakob van Wielink over mannelijke kracht. Het is een open gesprek, waarbij zowel Bakker als W...

'Als we weten hoe we lijden, dan lijden we veel minder'

Teachings van de onderhand overleden boeddhistische monnik Thich Nath Hanh zijn altijd leerzaam. Zo ook deze. Nath Nanh gaat...

Waarom hebben mensen nadat ze flink zijn afgevallen moeite met volhouden?

Voor mensen die sterk overgewicht hebben gehad is het volhouden van een gezonde levensstijl vaak lastig. Er wordt al snel gez...

Gezondheid in het kort | Veel voordelen van een dutje overdag

In deze rubriek schrijven we korte gezondheids-berichten die ons opvallen in de media en in de wetenschap. We verwijzen verde...

Bessel van der Kolk: De eerste jaren bepalen hoe je ervoor staat

De bekende psychiater Bessel van der Kolk is in een podcast bij The Diary of a CEO verder ingegaan op interessante aspecten r...

Lees meer