Primal therapie

Primaltherapie, ook bekend als "oertherapie" of "primal scream therapie", werd ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Arthur Janov in de late jaren zestig. Deze therapievorm gaat ervan uit dat neuroses ontstaan door onderdrukte pijn uit de kindertijd, en dat het herbeleven van deze pijnlijke gevoelens binnen een veilige therapeutische setting kan helpen bij het genezen van emotionele wonden. Janov beweerde dat onverwerkte gevoelens van pijn, die hij "primal pijn" noemde, aan de basis liggen van veel psychologische problemen.

Primal therapie Nieuws

Lees al het laatste nieuws over Primal therapie

De therapie zelf is vrij intens en begint met een aanvangsperiode waarin cliënten werken aan het afbreken van verdedigingsmechanismen die hen verhinderen hun onderdrukte emoties te voelen. Dit stadium omvat verschillende technieken zoals diep ademhalen, sommige vormen van lichte hypnose en de "primal scream", waarbij cliënten worden aangemoedigd om uit te schreeuwen en fysiek te reageren terwijl zij zich traumatische jeugdervaringen herinneren.

De kern van de therapie is het "primalen", een proces waarin de cliënt deze diepe, onderdrukte emoties ervaart en uitdrukt in een gecontroleerde omgeving. Dit kan een uiterst emotioneel en lichamelijk uitputtend proces zijn, maar volgens aanhangers van de therapie is dit noodzakelijk om te genezen. Cliënten worden tijdens deze sessies ondersteund door een therapeut die helpt om deze ervaringen te navigeren en te verwerken.

Ondanks de populariteit in de jaren zeventig, met aanhangers zoals John Lennon en Yoko Ono, is de primaltherapie controversieel gebleven binnen de psychologische gemeenschap. Kritiek richt zich vaak op het gebrek aan empirisch bewijs en wetenschappelijke onderbouwing van de methode. Hedendaagse psychologen hebben de neiging om meer gevestigde en onderzochte vormen van therapie aan te bevelen, zoals cognitieve gedragstherapie en psychoanalyse. Desondanks blijft primaltherapie beoefenaars en cliënten aantrekken die baat vinden bij de intensieve emotionele verkenning die het biedt.