'Ouders mogen best meer ontspannen in plaats van continu te stressen over de opvoeding'

'Ouders mogen best meer ontspannen in plaats van continu te stressen over de opvoeding'

Veel ouders maken zich zorgen over de opvoeding hun kind(eren). Maken zij wel de juiste en goede keuzes? Documentairemaker Paul de Bont is van mening dat ouders juist wat meer het plezier moeten op zoeken tijdens de opvoeding, in plaats van continu gestrest te zijn.

In een interview met het AD pleit De Bont voor een andere opvoedmentaliteit: in plaats van continu gestrest te zijn over de gemaakte keuzes moeten ouders wat meer plezier en ontspanning nastreven. Een verkeerde keuze verpest zeker niet direct de gehele opvoeding.

'Veel ouders zien hun kinderen als een zorg. Het lijkt soms dat als je niet goed opvoedt, je kinderen afglijden naar armoede, criminaliteit of te weinig Instagramvolgers. Ik heb documentaires geproduceerd over probleemgezinnen en heb me verdiept in wat er bekend is over opvoeden. De invloed van de opvoeding is veel kleiner dan je denkt, misschien maar 5 procent. Het gaat vooral om de genen en de omgeving waarin je kind opgroeit; de vrienden, school en clubjes. Daarom is het belangrijk om een omgeving voor je kind uit te kiezen die aansluit bij jouw wereldbeeld.’

Als documentairemaker én vader heeft De Bont aardig wat ervaring opgedaan. Hij realiseerde zich dat té veel ouders veel te gestrest zijn gedurende opvoeding, wat uiteindelijk ook negatief kan zijn voor de ouders zelf. Vandaar dat hij een andere opvoedmentaliteit wil introduceren; in zijn boek rust, regelmaat en fikkie stoken geeft hij advies aan ouders. Met als belangrijkste advies: gun jezelf wat ontspanning én geniet wat meer van het leven in plaats van continu te stressen. (Foto: Denise Husted/Pixabay)

Lees meer over:
opvoeding kinderen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties