Inspiratie | 10 tips om stress direct aan te pakken

Inspiratie | 10 tips om stress direct aan te pakken

Stress, we ervaren het allemaal eens en soms is stress ook functioneel. Functionele stress leidt tot het aanmaken van adrenaline en houdt ons scherp. Bijvoorbeeld voor het maken van een examen of zenuwen voor een moeilijk gesprek. Wat nou als jij stress ervaart die niet meer functioneel is, die je lam legt en er voor zorgt dat je piekert, slecht slaapt of je angstig voelt. Dat kan werkstress zijn, keuzestress of iets dat relationeel ontstaat. Het kan extern veroorzaakt worden, maar intern wordt het versterkt. Ik ben gaan speuren naar tips wat je kunt doen om stress aan te pakken.

1. Pak regie:
Op veel dat in ons leven gebeurt, kunnen wij geen invloed uitoefenen of doen we omdat het op de lange termijn iets oplevert. Dit kan erg stressvol zijn. Denk maar eens aan de laatste keer dat er in jouw leven een grote verandering plaatsvond. We kunnen wel invloed uitoefenen op hoe we hiermee omgaan.

Stel jezelf de vraag: hoeveel stress heb ik op een schaal van 0 t/m 10? 0 helemaal geen stress en 10 heel veel stress. Wat kun je vandaag of morgen anders doen om op een hoger cijfer uit te komen? Welk kleine stapje kun je nemen om het morgen beter behapbaar te maken? Kun je anders reageren? Kun je je gedrag aanpassen? Kun je afleiding zoeken? Kun je er over praten met iemand? De vraag is dus niet hoe verander ik deze vervelende gebeurtenis. Nee, de vraag is hoe kan ik er anders mee om gaan.

2. Relax:
Oh ja, logisch, maar dat schiet er vaak bij in. Ontspanning zorgt dat we weer opladen. Na een lange werkdag en andere zaken die je op een dag doet, is het belangrijk om elke avond een moment te nemen om te herstellen (en niet alleen het weekend). Leg je smartphone ’s avonds weg, op zijn minst een uur voor je gaat slapen. En parkeer je (werk)zorgen op een blaadje voor de volgende dag. Of schilder, teken, wandel of sport je zorgen van je af. Neem je deze rust niet, kun je op de lange termijn burn-out en stress symptomen ontwikkelen.
Maak een lijstje met drie dingen die jou helpen ontspannen. Welke van deze drie dingen kun je vandaag, morgen of verderop in deze week al doen?
Het is een signaal als je deze ontspannende activiteiten voor je uitschuift omdat je er te druk voor bent.

3. Have fun:
Lachen is gezond. Plezier maken verbetert onze contacten, vermindert stress en maakt ons veerkrachtiger. Waarvan, van wie en van wat word jij vrolijk? Zoek deze momenten en mensen eens wat vaker op. Luister naar die podcast van die fantastische cabaretier, ga een theetje drinken bij die fijne vriendin, kijk een voetbalwedstrijd met vrienden, ga uiteten met je partner.

4. Verminder je cafeïne, suiker en alcohol inname: (ja istie weer)
Dit zijn allemaal korte termijn, maar oh zo heerlijke problem solvers. Op de lange termijn versterken ze helaas de stress. Ze zijn verslavend, waardoor je meer nodig hebt en aangezien deze stoffen niet natuurlijk in je lichaam aanwezig zijn, verstoren ze de balans in je lijf. En laten we eerlijk zijn, balans is iets wat we nodig hebben in tijden van stress.
Dit geldt ook voor nicotine, maar stoppen met roken in stressvolle situaties levert meer stress op. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor stoppen met roken, want roken… Bah! Maar kies ook hier bewust.
Je hoeft dus niet te stoppen, maar hier geldt wel: minder, minder, minder….

5. Beweeg:
Maak tijd om te bewegen! Door te bewegen verminder je stress. Om het ook een mindvolle oefening te maken focus je je tijdens de activiteit op wat je zintuigen waarnemen. Zo maak je je hoofd leeg. Ga wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, ook als je geen zin of tijd hebt (again: signaal!)

6. Slaap voldoende:
Ben jij een van de schone slapers die ondanks stress toch slaapt als een roosje? Bofkont! Want met een goede nachtrust ben je uiteraard minder moe, heb je meer energie en kun je veel beter dealen met uitdagingen en problemen. Bouw je avond rustig af, voorkom teveel schermen een uur voor je gaat slapen, doe ademhalingsoefeningen, mediteer of brouw een slaapdrankje. Het helpt om elke avond een vast ritueeltje te hebben waardoor je rustig met een leger hoofd naar bed gaat. Kijk hier voor mijn artikel met tips om beter te slapen.

7. Waar ben ik dankbaar voor:
Het helpt om dagelijks op te schrijven wat goed ging die dag of waar je dankbaar voor bent. Doe dit een uur voor je gaat slapen. Ga tijdens het opschrijven terug naar de beleving en de ervaring van de gebeurtenis. Wat voelde je? Wat heb je zelf gedaan dat het goed ging? Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en dit maakt ons ook weer veerkrachtiger.

8. Zeg nee:
Zeg jij makkelijk ja tegen vragen van collega’s omdat jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt? Of tegen die vriendin om toch af te spreken ook al ben je moe. Stel jezelf de vraag of je er tijd en energie voor hebt. Is dit niet het geval en vind je het moeilijk om nee te zeggen, geef aan dat je er over nadenkt. Bel of app later terug en biedt een alternatief.
Het helpt om vaker op de dag een ‘wc-momentje’ te nemen. Ga zitten, haal een paar keer diep adem en ga bij jezelf na hoeveel spanning je ervaart en wat je het komende uur kunt doet om dit te verminderen.
En zorg ervoor dat je energie overhoudt naast je werk om leuke dingen te doen. Daar krijg je energie van!

9. Energiegever / energienemers:
Heb je aan het einde van de dag het gevoel dat je leeg bent? Dat er een energielek is geweest die dag of week en je moet bijkomen? Dan is het wellicht een goed idee om in alle eerlijkheid eens op te schrijven wat jou energie kost en wat jou energie geeft. Scoor dit vervolgens met -, --, 0, +, ++ en vergelijk of het in verhouding tot elkaar staat. Is dit niet het geval stel jezelf dan de vraag: is het nodig dat ik dingen ga laten en zo ja wat? Dit kunnen energienemers zijn, maar soms ook energiegevers. Stel jezelf ook de vraag of je genoeg doet dat jou energie geeft. En waarom niet als dat het geval is. Kijk waarvan je meer kunt doen.

10. Coaching:
Kom je er niet helemaal uit met bovenstaande tips of worden je klachten erger? Maak een afspraak bij de huisarts of bedrijfsarts en vraag of zij jou kunnen doorverwijzen naar een coach. Ga op zoek naar trainingen en workshops die jou ondersteunen in het vinden van een betere balans in je werk. Vraag bij je werkgever na wat er binnen de secundaire arbeidsvoorwaarden mogelijk is. Veel werkgevers vergoeden tegenwoordig bijvoorbeeld mindfulness trainingen.

Op de website van ArboNed staat allerlei informatie die nuttig voor jou is als je werkstress ervaart. Want wist je dat je ook preventief naar de bedrijfsarts kunt voor overleg? Dan kun je samen kijken wat jij en mogelijk jouw werkgever kunnen doen om te voorkomen dat je klachten erger worden of dat je je moet ziekmelden.

(Foto: Me by Jippster Photography, volg haar op instagram)

Lees meer over:
indespiegel stress symptomen

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Drie sterke en opvallende boeddhistische wijsheden met uitleg

Het boekje Boeddhistische wijsheden van Uitgevrij Verba bevat verschillende oneliners over het boeddhisme die erg krachtig ku...

Video | Levine: Geholpen door empathische getuige bij traumaverwerking

Peter Levine ligt volgens kenners 'voorop' als het gaat om trauma-behandeling. In deze video gaat hij verder in op zijn autob...

Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Als we kijken naar de evolutie dan zegt men vaak dat vrouwen momenteel 'aan het inhalen zijn'. Ze lopen achter op de arbeidsm...

Video | De theorie van Margaret Mahler over de ontwikkeling van het kind

In deze video wordt de theorie van de verschillende fasen van het ontwikkeling van het kind van Margaret Mahler uitgelegd. Ma...

Studie: Relatie patiënt-therapeut cruciaal bij therapie met psychedelica

Een nieuwe studie suggereert dat de relatie tussen therapeut en deelnemer cruciaal is bij het verminderen van depressie met p...

Lees meer