Veel jongeren met obesitas, maar is er geen diepgaandere oplossing dan maagverkleining?

Veel jongeren met obesitas, maar is er geen diepgaandere oplossing dan maagverkleining?

Onlangs kwam er op diverse sites in het nieuws dat er veel jongeren zijn in Nederland met obesitas. NRC schrijft dat als niets helpt, alleen een operatie nog een redmiddel is. Dan wordt de maag verkleint en kan je ook minder eten. De vraag is alleen, pakken we het probleem zo bij de wortel aan?

Traumaspecialist Gabor Maté zou zeggen van niet. Volgens Maté zijn ziekten als obesitas veroorzaakt door trauma's die in de jeugd zijn opgelopen. Daarmee zou hij kunnen zeggen dat er andere redenen zijn voor het overgewicht bij de jongeren. IndeSpiegel.nl zocht er een paar wetenschappelijke artikelen bij.

Onderzoek gepubliceerd in 2022 in Frontiers in Genetics (impact factor 4.3) vond sterke associaties tussen het aantal ACE's (Adversity Childhood Experiences) dat iemand heeft opgelopen en het krijgen van obesitas op volwassen leeftijd. Aan het onderzoek deden meer dan 15.000 participanten mee.

Een meta-analyse van het Karolinska Institutet, gepubliceerd in 2014 in Obesity Reviews (impact factor 10.8), gaf een zelfde associatie aan. Er werden in zijn totaal 23 studies bekeken, wat er op neerkwam dat in het totaal 112.000 deelnemers zijn meegenomen in de meta-analyse.

'De studie toont duidelijk aan dat moeilijke levensgebeurtenissen sporen achterlaten die zich veel later in het leven kunnen uiten als ziekte. De mechanismen achter dit proces zijn onder meer stress, negatieve denk- en emotionele patronen, slechte geestelijke gezondheid evenals verminderde immuun-functie en stofwisseling', zegt Erik Hemmingsson, onderzoeker bij de Afdeling Geneeskunde van Huddinge aan het Karolinska Instituut, die ook verbonden is aan het Obesitascentrum van het Karolinska Universitair Ziekenhuis in Huddinge.

Alhoewel er verbanden zijn aangetoond, wil dit nog niet zeggen dat dit altijd zo is. 'Deze bevindingen wijzen op causaliteit, waarbij de mishandeling de oorzaak is van de obesitas later in het leven. Toch zal niet iedereen die aan mishandeling is blootgesteld obesitas ontwikkelen, en niet alle mensen met obesitas zijn mishandeld, dus er zijn uiteraard ook andere oorzaken.'

'Tegelijkertijd is het belangrijk om te onthouden dat kindermishandeling vaker voorkomt dan we denken en aan het licht moet worden gebracht. Tussen de vijf en tien procent van de volwassen bevolking zegt dat ze tijdens hun kindertijd aan een vorm van mishandeling zijn blootgesteld', aldus Hemmingsson.

Conclusie

Er valt mogelijk winst te boeken als de obese-patienten aan hun trauma's behandeld worden. Maar, dat zijn geen korte termijn-trajecten. Een trauma-behandeling bij een psycholoog vereist ook veel inzet van de patiënt zelf. Resultaten op de korte termijn kunnen het best behaald worden met een maagverkleining, maar mogelijk is een trauma-behandeling voor de lange termijn een interessante combinatie.

Lees meer over:
Gezondheid Gabor Mate Obesitas

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties