Ecotherapie: meer de natuur in voor een betere mentale én fysieke gezondheid

Ecotherapie: meer de natuur in voor een betere mentale én fysieke gezondheid

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor ecotherapie: therapie dankzij de natuur. Steeds meer onderzoek toont aan dat de natuur daadwerkelijk een gezonde impact heeft op onze mentale en fysieke welzijn.

Al eeuwen ziet men de natuur als een rustgevende plek; vroeger had men al door dat de natuur iets ‘bijzonders’ met ons deed. Het is namelijk een plek waar je tot rust kan komen en waar je je fantasie kan laten prikkelen. Al eeuwen lang had men een bijzondere relatie met de ‘wilde’ of ‘ongetemde’ natuur. Men zag het als een plek waar geen plaats was voor pessimisme. De Amerikaanse sociaal filosoof en natuuronderzoeker, Henry David Thoreau, schreef in zijn werk Walden dan ook het volgende over de natuur:

"Er kan geen melancholie zijn voor hem die zijn zinnen stil heeft en midden in de natuur leeft."

Naast de voorliefde van de natuur door vroegere schrijvers, psychologen en filosofen zien we ook vandaag de dag nog steeds veel interesse naar de werking van de natuur op de mens. Modern onderzoek toont keer op keer aan dat de mens baat heeft bij regelmatige blootstelling aan de schoonheid en rust van de natuur.

Het is ook niet gek dat grote steden steeds meer ruimte maken voor stadsparken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stadsparken daadwerkelijk onze stressbeleving kunnen verlagen. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor groen in grote steden. De samenleving wordt steeds stressvoller en de natuur kan een handig wapen zijn tegen deze toename.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 120 minuten per week in de natuur al tal van gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Niet alleen zorgt het voor wat extra beweging – wat natuurlijk altijd goed is in de strijd tegen overgewicht – maar het bevordert ook onze psychische welzijn en kan een wapen zijn in de strijd tegen een hoge bloeddruk en depressies. Door wat vaker in de natuur te zijn voelden de onderzochte groepen zich een stuk fitter en ook een stuk weerbaarder.

Doordat ook de medische wetenschap steeds meer inziet dat in de natuur zijn kan werken voor je gezondheid wordt ook vanuit zorgverstrekkers steeds vaker geadviseerd om de natuur in te gaan. Ecotherapie of natuurtherapie wordt steeds vaker aangeraden als behandeling tegen verschillende medische aandoeningen zoals bij obesitas en mensen die last hebben van een hoge bloedruk en diabetes. Ook wordt het mensen die extreme vermoeidheid ervaren door kanker aangeraden om regelmatig de natuur in te gaan. Ook in de strijd tegen depressies en stemmingsstoornissen wordt het aangeraden om veel te gaan wandelen in de natuur. Zoals Thoreau al mooi beschreef: de natuur is de perfecte plek om te ontsnappen aan negatieve gedachtes en emoties.

Eeuwen terug wist men al dat de natuur helende krachten heeft, maar vandaag de dag wordt dit door de moderne wetenschap nog maar eens bevestigd. Het laat maar weer eens zien hoe zorgzaam we moeten omgaan met de natuur.

(Foto: Rachel Claire/Pexels)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer