Oefening | Hoe kan je zorgen dat je minder oordeelt?

Oefening | Hoe kan je zorgen dat je minder oordeelt?

Heb je weleens last van dat je te veel oordeelt over andere mensen? Of misschien over jezelf. 'Een oordeel over een ander is ook een oordeel over jezelf', zegt mijn coach altijd. Dat is niet zo gek, want als je andere mensen 'beperkingen' oplegt, dan leg je die indirect ook aan jezelf op, anders ben je hypocriet.

Er is in het mindfulness een eenvoudige oefening die ervoor kan zorgen dat je minder oordeelt. Je zou dit elke dag vijf minuten kunnen oefenen om te voorkomen dat je onbewust ergens gaat oordelen. Het is in ieder geval goed om te leren dat je nooit jezelf veroordeeld.

Oefening minder oordelen

Voor de oefening is het nodig dat je ergens op een kussentje gaat zitten, in de meditatiehouding en dat je een kaars hebt die je aan kan steken. Vervolgens is het de bedoeling om vijf minuten naar die kaars te staren en je gedachten te volgen.

Elke keer als je je bewust bent van waar je over nadenkt, dan label je dit, bijvoorbeeld 'werk'. En daarna zeg je 'laat los, niet oordelen en focus.' Vervolgens breng je je aandacht terug naar je ademhaling. Zo zul dit keer op keer moeten oefenen. Waarschijnlijk zul je dit 25 keer moeten doen tijdens de oefening.

Resultaat

Het resultaat zul je later die dag merken, zeker vlak er na. Elke keer als je merkt dat je te veel afdwaalt met je gedachten, ga je dan onbewust tegen jezelf zeggen 'laat los, niet oordelen en focus'. Uiteindelijk pas je het zelfs toe wanneer je merkt dat je aan het oordelen bent.

Dezelfde oefening wordt eigenlijk gedaan bij een meditatie. Het resultaat is dat je je gedachten leert te observeren, niet te veroordelen en daarna los te laten door naar je ademhaling te gaan. Je gaat minder denken en meer voelen. Plus je leert dat je niet meteen je gedachten bent, maar dat er ook gaten zitten, tussen deze gedachten en dat je gedachten kan waarnemen in plaats van jezelf er mee te vereenzelvigen. Echte boeddhisten proberen deze gaten steeds groter te maken, maar dat is voor deze oefening niet nodig.

Lees meer over:
boeddhisme mindfulness

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer