Vondsten in Spanje wijzen op winterslaap bij onze voorouders

Vondsten in Spanje wijzen op winterslaap bij onze voorouders

Archeologische vondsten in Spanje wijzen er op dat onze voorouders, de Neanderthalers en ouder, aan winterslaap hebben gedaan. 'Seizoensschade' aan de botten die gevonden zijn in het graf genaamd Sima de los Huesos bij Atapuerca zou duiden op een winterslaap.

De winterslaap moet toegepast zijn om goed om te kunnen gaan met de kou destijds. In het wetenschappelijk artikel, dat is gepubliceerd in L'anthropologie, stelt Antonis Bartsiokas van de Democritus University of Thrace in Griekenland dat de onderbrekingen die terug te vinden zijn op het bot wijzen op maanden van een onderbroken bottengroei.

De winterslaap zou toegepast zijn om met de kou om te gaan, met het lastig vinden van voedsel en omdat men niet genoeg vetten had opgebouwd. De onderzoekers begrijpen dat hun conclusie over komt als 'science fiction', maar ze wijzen er op dat meerdere zoogdieren een winterslaap houden, waaronder de lemuren. 'Dit suggereert dat de genetische basis voor een winterslaap in ieder zoogdier aanwezig zou kunnen zijn, waaronder de mens', zegt Bartsiokas.

De aangetaste botten zijn ook te zien bij graven over dieren waarvan men weet dat ze een winterslaap hebben houden, zoals de uitgestorven holenbeer. Dit maakt het volgens de onderzoekers aannemelijker dat onze voorouders dit ook hebben gedaan.

Om zichzelf tegen het licht te houden zijn de onderzoekers ook op zoek gegaan naar tegenargumenten, maar die konden ze weerleggen. Ze vroegen zich af waarom de Sami en de moderne Inuit-mensen geen winterslaap nodig hebben. Dit komt door het voedsel dat ze eten. Vetten van vissen en rendieren geeft ze een grotere buffer voor de donkere maanden, iets waar de Neanderthalers niet over beschikten.

In vergelijking met de dieren van vandaag de dag houden beren eigenlijk geen echte winterslaap. Die status noemen ze eerder torpor, zo zegt Chris Stringer van het Natural History Museum in London tegen The Guardian. Dit omdat het lichaam van beren niet ver genoeg zou afkoelen om het een echte winterslaap te noemen. Torpor kan enkele dagen tot enkele weken duren. Voor sommige vogels, zoals de gierzwaluwen en de kolibries, gaat het om dagelijkse torpor.

Al sinds 1984 zijn er in de grot van Sima de los Hueson opgravingen gedaan aan een massagraf van Neanderthalers. Dit graf is gevonden om 30 meter diepte onder de grond in het gebergte van de Atapuerca. Men is al meer dan dertig jaar bezig met onderzoek naar dit graf en de Neanderthalers. (foto: Schedel gevonden in Sima de los Huesos)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer