Neanderthalers hadden het vermogen om menselijke spraak te produceren

Neanderthalers hadden het vermogen om menselijke spraak te produceren

Een multidisciplinair onderzoeksteam heeft een baanbrekende ontdekking gedaan. Zij stellen dat neanderthalers de mogelijkheid hadden om een menselijke spraak te produceren en waar te nemen. Tot op heden was hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor en was het voor vele wetenschappers een pittig onderwerp van discussie. Door dit onderzoek komen we weer wat meer te weten over onze menselijke voorgangers.

De neanderthaler, of Homo sapiens neanderthalensis, wordt gerekend tot een voorouder van de moderne mens en daarom zijn de ontdekkingen gedaan door de Binghamton universiteit ook zo belangrijk. Rolf Quam, professor in de antropologie, zegt er het volgende over: "Dit is een van de belangrijkste onderzoeken waar ik tijdens mijn carrière bij betrokken ben geweest. De resultaten zijn solide en laten duidelijk zien dat de Neanderthalers het vermogen hadden om menselijke spraak waar te nemen en te produceren. Dit is een van de weinige huidige, lopende onderzoekslijnen die vertrouwen op fossiel bewijs om de evolutie van taal te bestuderen, een notoir lastig onderwerp in de antropologie. "

Binnen de menswetenschappen blijft het altijd een belangwekkende vraag: waar komt de moderne menselijke spraak vandaan en hoe communiceerde men met andere menssoorten? Onderzoek naar prehistorische bronnen hierover is uiteraard lastig, want aan schrift of iets dergelijks deden onze voorlopers niet. Decennialang bogen wetenschappers zich over de evolutionaire vraag of de menselijke spraak ook aanwezig was bij andere voorouderlijke menssoorten. Dit onderzoek is de eerste die deze onderzoeksvraag kan beantwoorden.

Methodiek van het onderzoek

Met behulp van een computertomografiescan, oftewel CT-scan, kon men 3D-modellen maken van de oorstructuren van Homo sapiens en neanderthalers. Aan de hand van deze modellen konden ze van beide menssoorten berekenen, via geavanceerde bio-engineeringtechnieken, in hoeverre beide soorten frequenties konden oppikken. Hieruit bleek dat neanderthalers, en zelfs een voorloper van de neanderthaler, in staat waren om een frequentie op te pikken tot 5 kHz. Dat het grootste deel van het frequentiebereik van moderne menselijke spraakklanken omvat.

Wat volgens professor Mercedes Conde-Valverde, mede-onderzoeker van de studie, laat zien dat neanderthalers in staat moeten zijn geweest om menselijke spraak te herkennen en mogelijk zelfs te spreken: "Dit is echt de sleutel. De aanwezigheid van vergelijkbare hoorcapaciteiten, met name de bandbreedte, toont aan dat de neanderthalers een communicatiesysteem bezaten dat net zo complex en efficiënt was als de moderne menselijke spraak."

Door deze grote ontdekking kunnen wetenschappers de assimilatie en contacten tussen onze voorouderlijke soorten beter leren begrijpen en verklaren. Ook hebben de wetenschappers ontdekt in welke vorm neanderthalers mogelijk spraken. Quam zegt hierover: "Een van de andere interessante resultaten van de studie was de suggestie dat neanderthaler spraak waarschijnlijk een verhoogd gebruik van medeklinkers omvatte. De meeste eerdere studies van Neanderthaler spraakcapaciteiten waren gericht op hun vermogen om de belangrijkste klinkers in de Engelse gesproken taal te produceren. nadruk is misplaatst, aangezien het gebruik van medeklinkers een manier is om meer informatie in het vocale signaal op te nemen en het ook de menselijke spraak en taal scheidt van de communicatiepatronen in bijna alle andere primaten. Interessant aspect van het onderzoek is een nieuwe suggestie met betrekking tot de taalkundige capaciteiten van onze fossiele voorouders. "

Het baanbrekende onderzoek zorgt ervoor dat antropologen, evolutiewetenschappers en taalwetenschappers een nieuwe schat aan informatie hebben verkregen over onze voorouderlijke menssoorten. (Foto: David Mark/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Martin Appelo kritisch op altijd jeugdtrauma als oorzaak: 'Grote fout in psychologenland'

Op IndeSpiegel.nl staan vaak artikelen die duiden op het hebben van jeugdtrauma als grootste oorzaak van de meeste klachten o...

Blog | Dennis Schouten wil geen frustraties meer, maar 'het leven is lijden' volgens de boeddhisten

Het is een aandoenlijk interview met Dennis Schouten. De jonge journalist, bekend van het omstreden programma Roddelpraat die...

Welke cognitieve biassen moet je op letten?

We onderschatten nog weleens het effect van onze projectie of cognitieve biassen die onze besluiten of analyserend vermogen b...

Onderzoek: Valideren van pijn bij kinderen door ouders of artsen zeer behulpzaam

Onderzoekers van de University of South Australia benadrukken hoe belangrijk het is hoe ouders en artsen omgaan met kinderen...

Video | Ard Nieuwenbroek op bezoek bij Bram Bakker en stipt burn-out bij jongeren aan

Ard Nieuwenbroek, die we eerder hier citeerde over zogenaamde Elviskinderen, was op bezoek bij Bram Bakker in de nieuwe YT-po...

Lees meer