Man-vrouw traditie blijkt niet helemaal zoals we dachten

Man-vrouw traditie blijkt niet helemaal zoals we dachten

De vondst van een vrouwelijk skelet met een wapenuitrusting doorkruist de man-vrouw traditie die we altijd hadden van jagers-verzamelaars. Bij een grafvondst in Peru is gebleken dat er meerdere vrouwen met jaaguitrusting zijn gevonden. Het 9.000 jaar oude graf is gevonden op vierduizend meter hoogte.

Het graf weerspreekt de traditionele arbeidsverdeling waarin is aangenomen dat de man jaagt en de vrouw de kinderen verzorgd. Er zijn al eerder vondsten gedaan die op hetzelfde fenomeen wezen dat het misschien wel anders is geweest in het verleden. De rolverdeling waarbij de vrouw voor het thuishonk zorgt zou volgens wetenschappers aan de basis liggen voor de unieke menselijke evolutie.

Het artikel van de vondst in Peru is gepubliceerd in ScienceAdvances. Antropoloog Randall Haas (University of Arizona en het Callasuyo Archeologisch Instituut in Puna, Peru) kijkt er niet meer van op dat hij vrouwen met een jagersuitrusting vind. Van 429 personen in 107 graven tussen 13.000 en 8.000 jaar geleden zijn 27 mensen gevonden van wie het duidelijk was dat ze aan het jagen waren. Daarvan waren, inclusief de nieuwe vondsten in Peru, elf vrouwen en zestien mannen. Of ze man of vrouw zijn kunnen ze onder andere identificeren aan de tanden (eiwitten in het tandglazuur).

Bij het graf op de heuvel van Wilamaya Patjxa werden twintig stenen als uitrusting gevonden in een leren zak. Dit bestond uit vier pijlen- en of speerpunten om te jagen, een mes en scherpe 'flakes' om het dier open te krijgen, 'choppers' om het merg uit de botten te halen en de huid te bewerken, kleinere schapers om ook met de huid aan de slag te gaan en zelfs oker om het leer te looien. De vrouw moet ongeveer achttien jaar oud zijn geweest,

Niet alleen de arbeidsverdeling tussen mannen en vrouwen is niet zo zeker geweest als we vermoeden, ook de machtsverdeling zou gelijker zijn geweest dan we denken. Uit een onderzoek uit 2015 zou blijken dat mannen en vrouwen net zoveel invloed hadden op de keuze of ze zich zouden aansluiten bij een bepaalde groep of niet. (foto: Gary Todd, Wiki Commons, niet de uitrusting van het graf)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties