Update | Wolf in Zuid-Nederland blijkt Alpiene Wolf

Update | Wolf in Zuid-Nederland blijkt Alpiene Wolf

In Noord-Brabant zijn Schotse hooglanders vermoedelijk doodgebeten door wolven. Er zijn geen bewijzen, maar alles wijst er op dat het om wolven gaat. Het gaat om vier overleden Schotse hooglanders in het plaatsje Someren.

'Ze zijn niet groter dan een schaap. Het is op drie verschillende momenten gebeurd. Ik wist niet dat de wolf hier in het zuiden al zo actief was. Daar was ik niet op berekend', zegt eigenaar Jos Leenders tegen de NOS. De runderen waren nog geen jaar oud.

Saskia Duives, van de vakgroep schapenhouderij LTO Nederland, vindt dat er ingegrepen moet worden. 'Eerst waren het schapen, best een heleboel. Nu zijn het koeien. Ik ben er wel klaar mee, er moet iets gebeuren.'

In Gelderland is inmiddels een commissie actief. Boeren in een wolvengebied kunnen dan geld krijgen om dode beesten te voorkomen. 'Ze kunnen extra hoge hekken kopen en daar stroom op zetten. Dat zijn flinke investeringen.' (foto: Alexas_fotos/Pixabay)

Update 11 juni 16.02 uur | Wolf is verder getrokken

De wolf die Brabant heeft geteisterd is niet meer in Nederland. Het dier heeft in Duffel, vlak onder Antwerpen, meerdere schapen doodgebeten. Dit meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) donderdagmiddag.

De wolf heeft code GW1554m gekregen. Alle wolven krijgen zo'n code. BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de provincies, laat donderdag weten dat het dier in België. inderdaad dezelfde code heeft als diegene die in Brabant huis heeft gehouden.

Het beest is één jaar oud en geboren in Duitsland. De wolf komt uit een roedel is ontstaan in Herzlake, dichtbij de grens met Drenthe. In België heeft GW1554m inmiddels ook een koe dood gemaakt. "Het ging hier om een door kalfsziekte verzwakt dier dat een makkelijke prooi was voor de wolf", schrijft INBO.

Update 20 juni 10.30u | Wolf in Zuid-Nederland blijkt Alpiene Wolf

Uit DNA-onderzoek blijkt dat de wolf die eerder in Limburg en Brabant Schotse hooglanders aanviel een Alpiene wolf betreft. Uit een rapport van de provinciale natuurorganisatie BIJ12 en het Wolvenmeldpunt blijkt dat dit de eerste keer is dat dit wolvensoort in Nederland is aangetroffen.

In 2015 werd de wolf voor het eerst gespot in Nederland en sindsdien rukt het dier op in de lage landen. Onder de Nederlanders ontstaat er ook steeds meer draagvlak voor het opnieuw vestigen van de wolf in Nederland.

Lees meer over:
algemeen wolf

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Lees meer