Update | Rupsexpert: 'Erg gevaarlijk voor honden'

Update  | Rupsexpert: 'Erg gevaarlijk voor honden'

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) meldt dat koolmezen kunnen helpen in strijd met de eikenprocessierups. De eitjes zijn inmiddels uitgekomen en halverwege mei gaan er weer mensen jeuk krijgen als de haartjes rond gaan dwarrelen.

De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarom zijn in sommige gemeenten nestkastjes opgehangen. Echter, volgens het KAD is het niet in alle gemeenten op tijd gedaan.

Nestkastjes die in februari zijn opgehangen - door trotse wethouders die bij het kastje poseerden voor een foto - zijn te laat geplaatst. De koolmees zoekt zijn nest al eerder uit. 'De koolmees broedt doorgaans vanaf april, maar zoekt al eerder een broedplaats. De ervaring leert dat bij een zachte winter soms al in januari kastjes worden bezet', zegt directeur Bastiaan Meerburg tegen het NRC.

Meer beperkingen voor omgeving koolmees

Daarnaast kunnen niet te veel kastjes opgehangen worden. Enkele eikenlanen hebben op elke boom een kastje gekregen, maar dat is niet effectief, zo laat een woordvoerder van de Vogelbescherming weten. 'Het beste is om de kastjes een meter of dertig uit elkaar te hangen. Als je aan elke boom een kast hangt, is het zeker dat de meeste niet bezet worden.'

Verder kunnen de kastjes het beste niet opgehangen worden aan bomen waar de rups zelf zit, want die kan ook in het kastje gaan zitten. Ook weer niet te dichtbij de boom waar de eikenprocessierups is bestreden met gif, want dan blijft er geen voedsel over uit andere rupsen voor de koolmees. Daarnaast moeten drukke wegen vermeden worden en is struikgewas in de omgeving een pré voor de koolmees. (foto: Bart Laridon/Wiki Commons)

Update 7 mei 15.16u - Op zoek naar meer vijanden van eikenprocessierups

Niet alleen de koolmees blijkt een natuurlijke vijand te zijn van de eikenprocessierups. Ook wespen en vliegen zouden meehelpen met het bestrijden van het dier. Gemeenten zijn op zoek naar nog meer natuurlijke vijanden van de rups die zoveel jeuk veroorzaakt.

In de gemeente Gemert-Bakel is men actief met het zoeken naar andere vijanden. Er worden onderzoekstations opgehangen met de eikenprocessierups er in. 'Zo kunnen we beter in de gaten houden welke insecten op de rupsen afkomen', zegt Günther Rutten namens de gemeente.

Men kan de biodiversiteit rond de rupsen proberen te vergroten. 'Als we weten dat bepaalde vliegen of wespen in onze gemeente op de rups afkomen, kunnen we bijvoorbeeld met bepaalde bloemen en planten proberen die vliegen en wespen te lokken.'

Toch is de verwachting dat de overlast dit jaar net zo groot zal zijn als vorig jaar. Dit omdat het middel van natuurlijke vijanden niet zo snel zal werken en daar wel een paar jaar voor nodig is. Dat komt vooral doordat natuurlijke vijanden niet binnen een jaar gevonden zijn. 'Zoals een bacteriepreparaat uit een potje komt, komt een natuurlijke vijand dat juist niet. Dit gaat gemeentes jaren kosten', zegt Henry Kuppen in het NRC namens Kennisplatform Eikenprocessierups.

Update 13 juni 11.30u - Percentage besmette Eiken bijna gehalveerd

Het aantal Eiken dat dit jaar is besmet met de Eikenprocessierups is ten opzichte van vorig jaar significant gedaald. Waar vorig jaar 55% van de boomsoort was besmet is dat dit jaar nog 'maar' 30%, bijna een halvering dus.

Toch, zo valt op Nature Today te lezen, kunnen we ons opmaken voor flinke overlast deze maand, mede door het hoge aantal verwachte onweersbuien en de bijbehorende wind.

Opvallend is dat er per gemeente nogal verschillen zijn in de percentages besmette bomen. Dit komt voornamelijk door de verschillende aanpakken per gemeente. Waar sommige gemeentes veel hebben ingezet op preventie pakken andere gemeentes het probleem aan zodra deze tot uiting komt.

Update 16 juni 12.00 - Rupsexpert: 'Erg gevaarlijk voor honden'

Eikenprocessierupsexpert Silvia Hellingman onderstreept dit in het Algemeen Dagblad. Waar er dit jaar minder Eikenprocessierupsen in de bomen zitten, komen ze in grotere getalen uit de grond gekropen, en gaan ze in laaggewas zitten. "Rupsen tussen onkruid is erg gevaarlijk voor honden. Die zijn niet direct zichtbaar."

De brandhaartjes die in voornamelijk juni verwaaien, kunnen bij honden in bijvoorbeeld hun tong zorgen voor bloedwonden. Wees gedurende deze tijd dus extra alert op waar je je hond laat lopen en probeer lage struiken te vermijden.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Scholieren schorsen heeft een negatief effect op hun gezondheid

Het omgaan met problematisch gedrag van studenten blijft een belangrijke uitdaging voor scholen, waarbij traditionele maatreg...

Studie toont verband tussen kindermishandeling en fysieke gevolgen op latere leeftijd

Kindermishandeling heeft blijvende effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van...

Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Als we kijken naar de evolutie dan zegt men vaak dat vrouwen momenteel 'aan het inhalen zijn'. Ze lopen achter op de arbeidsm...

Video | Peter Levine lanceert autobiografie en licht het toe in een podcast

Peter Levine, de koning van psychotrauma, heeft een nieuw boek gepubliceerd dat een autobiografie is. In een podcast vertelt...

Bram Bakker ontdekte onlangs dat hij niet in zijn eentje in de baarmoeder heeft gezeten

Bram Bakker, een bekende voormalige psychiater uit Nederland, is er onlangs achter gekomen dat hij niet in zijn eentje in de...

Lees meer