Geurtz kreeg 'klappen' van Rinpoche: 'Ineens deed ie pats, pats'

Geurtz kreeg 'klappen' van Rinpoche: 'Ineens deed ie pats, pats'

Jan Geurtz heeft de omstreden en inmiddels overleden Rigpa-leraar Sogyal Rinpoche van dichtbij meegemaakt. De schrijver van psychologische boeken kreeg onderricht van Rinpoche, die halverwege juli 2017 door acht vrouwen in openbare brieven was beschuldigd van seksueel misbruik, fysieke mishandeling en een extravagante levensstijl.

Geurtz merkte al dat Rinpoche 'psychologisch onder ontwikkeld en neurotisch was'. Hij maakt de agressie van Rinpoche ook van dichtbij mee, maar voor hem pakte dit goed uit. Dit noemen ze ook wel 'crazy wisdom' of waanzinnige wijsheid in het boeddhisme.

'Ik moest op een podium op komen, dat deed ik dan', begint Geurtz zijn verhaal. 'Dus ik stond toen voor hem. Hij deed heel voorzichtig mijn bril af. En toen deed hij 'pats, pats'', waarna Geurtz met zijn handen slaat als hij het uitlegt in de video. 'Het probleem is dat ik zoveel van je houdt', zei Rinpoche toen en omhelsde hem.

Geurtz, die al boos was voordat hij naar voren moest komen maar dat niet uitte, zou eigenlijk boos 'moeten' worden na de klappen, maar zijn ego raakte hij even kwijt door de onverwachte actie van de leraar en daardoor bereikte hij een bepaalde staat van helderheid. 'Dit crazy wisdom wordt vaak ook misbruikt om te vergoelijken dat een leraar alles mag doen bij de leerling. Maar dit crazy wisdom is dat je dan los bent van je referenties en dat je puur spontaan reageert. Dan is er een flow van spontaniteit.'

Geurtz is uiteindelijk gestopt bij Rinpoche. Hij vond hem te vaak 'crazy' zonder wisdom en daarnaast vond hij het onderricht niet goed meer bij hem passen. Rinpoche werd te 'religieus', zegt hij in onderstaande video van Bodhi, dat een reeks heeft gemaakt over het ongewenste gedrag van Rinpoche. De tradities werden te belangrijk voor Rinpoche volgens Geurtz. De meester overleed op 28 augustus 2019 aan longembolie nadat hij al een paar jaar kanker had gehad. (foto: Lotsawa108/Wiki Commons)

Jan Geurtz over Sogyal Rinpoche

[social-post platform="youtube" id="Hpx9BILT3AM"]


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties