Esther van Fenema, psychiater en bekend van onder andere NL Beter, vertelt in gesprek met Psychologie Magazine wat de huidige maatschappij met ons doet. De focus op consumeren is wat haar betreft te hoog, waardoor we te veel met de korte termijn bezig zijn.
Ze stelt dat het geluk maakbaar wordt geacht. 'Als je dit merk thee koopt, word je gelukkig, kun je de ruzie met de buurvrouw oplossen of je pestverleden vergeten'', geeft ze als voorbeeld. 'We proberen het geluk te halen uit perfect, uit het kopen van producten en het ondergaan van ervaringen', vervolgt Van Fenema, waarbij ze wijst op de korte beloning die dan volgt in de hersenen.
Dit is echter maar een kortdurend effect. Daar tegenover staan negatievere aspecten. 'De nadruk op consumeren leidt tot verslavingen, zoals telefoonverslaving onder jongeren. Van verslaving weten we dat het leidt tot stress, gevoelens van leegte en somberheid, een verlies van verbinding met je omgeving.'
Meer accepteren
Mensen zoeken wat haar betreft te snel naar afleiding als het slecht met ze gaat. De negatieve gevoelens mogen er niet genoeg zijn. 'Het beste kun je ze gewoon voelen en accepteren, maar we stoppen ze weg door in de weer te zijn met prikkels van buitenaf. Daardoor ontspannen we ook te weinig. We ervaren steeds minder rust en verveling - waarvan bekend is dat die juist broodnodig zijn voor het geestelijk welbevinden. Laten we dus meer gaan mediteren, yoga doen of uit het raam staren zonder iets te hoeven.' (foto: Suzanne Muller/Wiki Commons)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties