De rubriek ‘Psychologie in het kort’ is in het leven geroepen om korte en krachtige berichten te delen uit de wetenschap die in onze optiek niet interessant genoeg zijn voor een heel artikel, maar wel leuke feitjes zijn.
Dyslexie en emotionele reacties
Uit nieuw onderzoek van UC San Francisco neuroscientists, UCSF Dyslexia Center en UCSF Memory en Aging Center is een relatie gebleken tussen dyslectische kinderen en sterke emotionele reacties. De sterkere emotionele reacties staat in verband met de sterkere connectiviteit in het salience-netwerk van de hersenen, een systeem dat het genereren van emoties en zelfbewustzijn ondersteunt. De kinderen zonder dyslexie hadden deze sterkere connectie niet in hun brein en hadden daarom minder sterke emotionele reacties.
Ingewikkeld
Deze uitkomsten tonen aan dat dyslexie veel meer is dan een probleem met woorden en lezen. Het versterkt het beeld dat dyslexie vaak ook samengaat met andere kenmerken, als bijvoorbeeld een grotere sociale en emotionele intelligentie. Virginia Sturm van het UCSF Memory and Aging Center en lid van UCSF Weill Institute for Neurosciences vatte dit in het onderzoek heel mooi samen. ‘We willen niet per se zeggen dat kinderen met dyslexie altijd een grotere sociale en emotionele intelligentie hebben dan kinderen zonder, maar we vinden wel dat dyslexie gezien moet worden als iets met nadelen én voordelen.’
Krachten en valkuilen
Om voornamelijk kinderen te begeleiden in hun leven en op school, moet bijvoorbeeld lesgeven, gebaseerd worden op zowel de krachten als de valkuilen van dyslectische kinderen. Een voorbeeld hiervan is om te kijken of het kind met dyslexie op school, het beter doet één-op-één of in een groep. Hierbij moet gelet worden op de manier dat het kind emotioneel klikt met de docent of de klasgenoten. Het onderzoek benadrukt ook dat het belangrijk is om simpelweg wat extra te letten op het kind in kwestie. Omdat ze waarschijnlijk sterkere emoties hebben, is er ook een grotere kans op tekenen van angst of depressie.
Het volledige onderzoek is hier te lezen.
(Foto: Pexels/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties