Overstromingen Limburg eisten levens miljoenen insecten en dieren

| door Bart Reijmerink

De Nederlandse ecoloog Piet Verdonschot komt met treurig nieuws: afgelopen week zijn er miljoenen insecten en dieren om het leven gekomen bij de overstromingen in de provincie Limburg. De schade aan de natuur is zo erg dat men vreest dat het jaren kan kosten voor de natuur volledig is hersteld.

Door de rappe stijging van het water hadden veel insecten geen kans om een veilig onderkomen te vinden, ook zoogdieren en weidevogels zijn flink getroffen door de heftige overstromingen in Limburg. Verdonschot zegt tegen NU.nl het volgende hierover:

'Als de vloedgolf aanzwelt, begint het zand op de bodem van de Maas en beekjes op te wervelen. Zodra de eerste zandkorrel een insect in het water raakt, gaat dat insect in de vluchtmodus. Dan gaat het achter een steen of een beetje in de bodem zitten.'

Lees ook

Echter waren de overstromingen van vorige week zo heftig dat de gehele rivierbodem werd meegenomen, waardoor de gebruikelijke bescherming niet voldoende was.

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap vreest dat de natuur in Limburg jaren nodig heeft om te herstellen. Naast insecten zijn ook tal van dieren omgekomen bij de ramp: 'Hazen, konijnen, hermelijnen, dassen, reekalfjes. Het gaat jaren duren voor we die aantallen terugkrijgen. Ik heb beelden van hazen gezien waarbij door kraaien en reigers levend de ogen werden uitgepikt. 'Lijkenpikkers' als raven en roeken hebben nu meer te eten, maar als de biodiversiteit gigantisch afneemt worden zij er uiteindelijk ook door getroffen.'

De overstromingen hebben zowel de infrastructuur en huizen van honderden mensen grote schade aangebracht, maar ook de natuur heeft een flinke klap gehad.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen