Het uiten van gevoelens is een belangrijk onderdeel van een gezonde psyche en lichaam. Bij veel mensen is dit verstoord. Zij uiten hun gevoelens niet die zij ervaren en blijven er daardoor zelf mee zitten. In dit artikelen sommen we vijf belangrijke punten om waarom je er wel naar moet streven om zoveel mogelijk gevoelens te laten zien.
Het uiten van gevoelens zorgt ervoor dat je een echte emotionele connectie maakt met iemand. Het onderdrukken van gevoelens veroorzaakt sterkere gevoelens van eenzaamheid. Je verliest erdoor zowel het contact met jezelf als met je omgeving. Wat dat betreft zijn het hebben van eenzame gevoelens na het niet uiten niet onlogisch.
Het niet uiten van gevoelens kan tot een depressie leiden. 'Als je het niet naar buiten uit, dan keert het naar binnen', zei mijn psychologe meer dan vijftien jaar geleden tegen mij. Als je gevoelens niet uit, dan voel je je ook meteen slecht. Stel iemand triggert wat bij jou en jij drukt dit gevoel weg. Dat kost ontzettend veel energie en je gaat je slecht en leeg voelen.
Het uiten van gevoelens is een natuurlijk proces. Het stoppen van dit proces is zeer onnatuurlijk. Dit heeft een kind veelal gedwongen moeten leren in zijn of haar jeugd als overlevingsmechanisme, maar heeft dit op volwassen leeftijd niet meer nodig. Dieren zullen altijd laten weten wat ze voelen, of ze moeten zo sterk getraumatiseerd zijn. Normaliter reageren zij meteen. Het tonen van emoties is normaal.
Het trauma-boek van psychiater Bessel van der Kolk heeft niet voor niks als tweede naam 'the body keeps the score'. Alle niet afgemaakte emoties blijven in het lichaam opgeslagen. Uiteindelijk kan dit tot allerlei psychosomatische klachten leiden. Er wordt iets getriggerd, maar het proces wordt niet afgemaakt.
Het uiten van gevoelens zorgt voor opluchting en contact met je lichaam. Dit is belangrijk om niet te veel in je hoofd te blijven zitten en in het moment te leven. In je hoofd kan je makkelijk in het verleden of in de toekomst gaan leven, maar in je lichaam kan je alleen op dit moment zitten. Een gezonde kijk op het leven wordt in het moment gehaald, niet in de toekomst of in het verleden. In je hoofd zitten de meeste angsten daar kan je beter weg blijven.
Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.
Lees het artikel op de mobiele website